Ziarul de Duminică

Sugestii proaspete pentru reforma justitiei

02.11.2007, 21:20 26

"Daca cineva nu are suficienta grija de un baraj, si barajul cedeaza, omul va fi vandut, iar banii obtinuti vor compensa recolta pierduta in timpul inundarii culturilor". Iata o prevedere legala extrem de interesanta, daca ne amintim ce porcarii au fost dezvaluite anul trecut in legatura cu construirea si intretinerea barajelor care nu au putut impiedica inundatiile catastrofale din Romania! Porcarii despre care - in paranteza fie spus - nu se mai sufla azi nimic, iar autorii lor sunt bine mersi.
"Daca un judecator ia o decizie intr-un caz, iar apoi se dovedeste ca a gresit, va fi pus sa plateasca de douasprezece ori cat a impus el acuzatului si nu i se va permite sa mai judece"!! Genial! Asta da reforma a justitiei! "Daca cineva acuza pe altcineva, si poate dovedi vina acestuia, el va fi rasplatit cu bani". Corect, caci omul a participat activ la o dezvaluire si un act de justitie. "Daca cineva acuza pe altcineva, fara sa poata aduce vreo dovada, acuzatorul va fi omorat". Ma rog, cam dur, dar cu siguranta simpla existenta in lege a unei asemenea prevederi - chiar fara a fi aplicata vreodata - ar sugusa in fasa orice intentie de a improsca la nimereala cu noroi.
"Daca un hot este descoperit in timp ce fura, va fi omorat". Eu votez pentru. "Daca un barbat foloseste violenta asupra sotiei altui barbat pentru a se culca cu ea, el va fi omorat, iar femeia va fi considerata fara vina". Normal. "Daca un barbat este capturat in razboi, iar femeia paraseste casa, desi este mancare suficienta, ea va fi aruncata in apa. Daca un barbat este capturat in razboi si nu exista mancare, femeia este fara vina daca paraseste casa". Asteptarea e obligatorie cata vreme ai cu ce te hrani! "Daca un sot paraseste casa, sotia pleaca in alta casa, iar sotul se reintoarce, sotia nu este obligata sa se reintoarca". Pusa in aplicare, ar lasa fara obiectul muncii sfatuitorii de ocazie, pseudo-psihologii si falsii specialisti in suflete. "Daca un barbat vrea sa se desparta de o femeie, ii va da inapoi zestrea si banii pe care i-a adus din casa tatalui ei". Nu e elementar?
"Daca un barbat adopta un fiu, iar acesta creste in casa parintilor adoptivi, parintii naturali nu pot cere intoarcerea acestuia". Ar fi si culmea! Dar se intampla! "Daca un constructor construieste o casa si casa se prabuseste, ucigandu-l pe proprietar, constructorul va fi omorat". Co-rect!
Splendide legi. Foarte actuale, nu? Au fost scrise in urma cu vreo 3.750 de ani, in Babilon, si fac parte din Codul lui Hammurabi cel Mare.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO