Ziarul de Duminică

Superlative şi strategii de supravieţuire

Superlative şi strategii de supravieţuire/ de Ziarul de Duminică
20.01.2011, 23:28 57

Ioan Mărculeţ, Cătălina Mărculeţ, Daniela Marcu, VasileMărculeţ

Superlativele României

Mică enciclopedie

Editura Meronia

O lucrare unică prin conţinut, concepută ca o enciclopedie, caregrupează 300 de termeni ordonaţi alfabetic, reprezentândsingularităţile şi superlativele din domeniul geografiei fizice şiumane a României. Pe lângă termenii consideraţi comuni - munţi,podişuri, dealuri, câmpii, râuri, lacuri, aşezări umane etc. -, maisunt descrise fenomene spectaculoase, care au atras atenţiaoamenilor - vulcani noroioşi, cascade, emanaţii de vapori - dar şimanifestări naturale dezastruoase - cutremure, secete, tornade. Înanexă se găsesc un dicţionar de tremeni specifici şi liste cuprimele zece vârfuri montane, râuri, lacuri, oraşe etc.

MirceaMaliţa

Cuminţenia pământului

Strategii de supravieţuire în istoria poporului român

Editura Corint

Academicianul octogenar se ocupă de strategiile militare şipaşnice într-o primă parte şi de profilul românesc în partea adoua, la care se adaugă alte 12 addende. "In Cuminteniapamantului. Strategii de supravietuire in istoria poporuluiroman, Mircea Malita desfasoara firul Ariadnei, in care s-auimpletit imperativul supravietuirii in procesul de aparitie astatelor proprii ale romanilor, in bataliile lor istorice,negocierile constante, adaptarea la situatii noi si infrangereaobstacolelor, in cladirea unei culturi de exceptie si afimarea unuiprofil mental propriu. Autorul atribuie romanilor succeseconsiderate de istorici miraculoase si enigmatice. Incearca sa leciteasca in final, ca schita de portret si tipare de comportament,dupa consultarea numeroaselor personalitati care s-au ocupat desubiect, de la Eminescu si Caragiale, la Brancusi si Enescu.Semnaleaza perioade de intunecare a mintii clare, pete istorice sifierbinteli, retragerea din istorie, dar dovedeste ca acestea aufost trecatoare si ca, inevitabil, mintea romanului mult incercataactiveaza cu energie sporita in vremuri prielnice. Pagina dupapagina, se contureaza profilul romanului: un om cu masura, cuminte, care respinge dictatul alegerilor intre solutii proaste,luandu-si si ragazul de a le contracara, folosindu-se de o logica anuantei, inarmat cu rabdare si incredere in soarta sa, pastrandu-sicu grija o cultura traditionala cu note proprii si o imensaflexibilitate, acceptand opusi inseparabili si gasind solutiiingenioase. Despre un astfel de om se poate spune azi ca e pregatitoricand sa infrunte un viitor plin de capcane si sfidari."(DanBerindei)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO