Ziarul de Duminică

Suvenir de Bucureşti/ de Alexandra Mirică

Suvenir de Bucureşti/ de Alexandra Mirică

Autor: Ziarul de Duminica

10.10.2014, 00:06 166

Elite ArtGallery prezintă în perioada 13-26 octombrie, 2014 Expoziţia Suvenir de Bucureşti De la nostalgii interbelice la obiect contemporan – proiect finanţat în programul Bucureşti 555, de către ARCUB şi Consiliul General al Primăriei Bucureşti. Proiectul Suvenir de Bucureşti îşi propune să aducă în faţa publicului, prin obiecte de artă, specificul şi atmosfera Municipiului Bucureşti.

Începând din 2010, Elite ArtGallery a dezvoltat Proiectul Suvenir de Bucureşti în diverse maniere: concurs de creaţie, implicând studenţi  ai Universităţii de Arte Bucureşti şi tineri artişti, expoziţii bianuale tematice denumite Suvenir de Bucureşti, expoziţii itinerante în Bucureşti şi Sibiu, organizând până în prezent 14 evenimente, ce au în comun acelaşi ţel- promovarea valorilor cultural- estetice ale Bucureştiului.

Sub egida aceleiaşi titulaturi devenită marcă înregistrată, în 2014 Elite ArtGallery duce mai departe proiectul Suvenir de Bucureşti cu extensia – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan implicând cinci artişti profesionişti într-un demers creativ ce are drept repere istoria, specificul şi atmosfera Bucureştiului pentru a crea obiecte bidimensionale, tridimensionale sau multimedia, în tehnici si viziuni diferite, cu calitate estetică si artistică, ce definesc şi descriu cu originalitate şi unicitate Bucureştiul. Căutând diverse moduri de a reprezenta Bucureştiul sub forma unui obiect artistic, cei cinci artişti au creat, fiecare în funcţie de specializarea sa, câte trei suveniruri: Mihai Alexandru Ariciu - ceramist, Cătălin C. Botezatu - grafician, Vasile Corlaţan – gravor, Vera Dan – pictor, Ana Ponta – artist textilist.

„Lucrările mele sunt din lut ars şi, întocmai ca nişte artefacte arheologice, încearcă să dea mărturie despre o epocă care, deşi a făcut "carieră", este foarte actuală. Astfel, Bucureştiul este amestecul şi pestriţul, dar şi modernul şi mondenul, cele două personaje ale mele încercând să fie la modă, dar şi desuete. Bineînţeles că ele trimit la atmosfera creată de Caragiale, însă vor să aducă un plus de ludic şi ceva de vis, mai multă nostalgie decât umor” declară ceramistul Mihai Alexandru Ariciu despre creaţiile sale din cadrul proiectului.

Cătălin C. Botezatu, arhitect de profesie, grafician prin vocaţie, a propus în cadrul proiectului trei acuarele care îndeplinesc exigente rigori artistice: „Proiectul Suvenir de Bucureşti – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan mi-a oferit prilejul de a deosebi «suvenirul... de oriunde» ca reflex turistic al trecerii grăbite, de acel suvenir – amintire – memorie, ca proces, el  însuşi creator de valori, şi totodată, prin tematica sa generoasă, mi-a dat ocazia regăsirii unor «daruri uitate», nepreţuite şi neglijate în chip proletcultist.”

Gravor cu experienţă, Vasile Corlaţan ne descrie din tainele gravurii, în care a realizat cele trei abordări de suvenir: „Tehnica gravurii acvaforte este o tehnică laborioasă  cu multe etape de care depinde rezultatul final; acest aspect m-a atras, mai ales faptul că trebuie să elaborezi în etape o lucrare şi abia după ce treci de toate aceste etape vezi ce-ai realizat (..) Gravura s-a dezvoltat tocmai ca tehnică  de a reproduce sau a ilustra, ea a jucat rolul pe care îl joacă astăzi fotografia, ilustrând cărţi şi reviste, vedutele au avut rolul pe care astăzi îl au cărţile poştale, chiar şi portretele individuale sau de grup circulau tot prin intermediul gravurii.”

Vera Dan, artist plastic din Cluj, ne mărturiseşte: „Ador centrul vechi al Bucureştiului, simt parfumul de altădată, când lumea ieşea pe străzile străjuite de vitrine cochete, umbrite, decolorate marchize deasupra cărora tronau reclame fascinante: Postăvăria Universală, Fraţii Bayer, Parfumeria Cionga, Casa de modă Colibri, La Wilhelmtell, Dantelăria Bruxelles ...Una dintre lucrările mele este chiar o reprezentare a străzii Lipscani, la început de secol XX. Am încercat să redau atmosfera acestei străzi, în viziunea mea, intrând în pielea unui personaj care tocmai trece visător pe trotuar. Atmosfera este caldă, emană bucurie, nostalgie, iar pentru mine, o ocazie minunată să-mi pun imaginaţia la încercare.”

Ana Ponta vine cu propuneri tridimensionale şi bidimensionale în tehnici textile mixte. Artista se joacă cu materialele, creând poate cele mai spectaculoase obiecte realizate în proiect deoarece personajele sale, păpuşi, sunt supradimensionate, sunt particularizate prin trăsături cusute sau pictate. Lumea sa de poveste duce mai departe ideea de suvenir ajungând la partea aplicată a acestui proiect, anume crearea unor obiecte cu utilitate care poartă simbolurile găsite de artist ca reprezentative pentru Bucureşti.

Expoziţia Suvenir de BucureştiDe la nostalgii interbelice la obiect contemporan poate fi vizitată în perioada 13- 26 octombrie 2014, în fiecare zi de luni până vineri de la ora 11:00 la ora 19:00, iar sâmbăta de la ora 11:00 la ora 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei nr.15, sector 1, Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO