Ziarul de Duminică

Talk-show incendiar despre nimic

12.05.2006, 00:00 14

La televizor sunt multe discutii. Unele se poarta in cadrul programelor de stiri, altele - in emisiuni specializate tocmai in asa ceva, adica in discutii. Se cheama talk-show-uri, adica spectacole de vorbire. De vorbit sigur se vorbeste, partea cu spectacolul - de la caz la caz.

Daca talk-show-urile ar avea loc, asa, din cand in cand, atunci cand ai despre ce (si cu cine) sa vorbesti ceva interesant, n-ar fi nici o problema. Dar, prin formatul lor, sunt zilnice. De aici, doua mari probleme: unu - pe cine naiba sa mai chemi, doi - despre ce naiba sa mai vorbesti. Pentru fiecare realizator in parte, vorbim, fratilor, despre doua sute cincizeci de emisiuni pe an! Pai, in timpul asta, vorba aia, construiesti si argumentele scrise pentru condamnarea comunismului.

Ca sa nu pateasca rusinea de-a iesi pe sticla spunand: "Dragi telespectatori, azi n-avem nici de ce, nici cu cine sa vorbim", fiecare moderator are o lista secreta de cateva persoane dispuse sa vina oricand in emisiune si sa bata campii despre orice. Secreta precum secretul lui Polichinelle, fireste, caci e suficient sa te uiti o luna la rand si se vede despre cine e vorba.

Bine, cu asta bifezi prezenta. Da'' subiectul? Aici e o chestie super misto: cu cat e emisiunea mai fara subiect, cu atat pe ecran apare un titlu mai cutremurator. Daca a sarit in aer o fabrica, Doamne fereste, textul de pe "burtiera" sau din vreun colt al ecranului este, de regula, sobru: "Explozia de la Scariceni". In schimb, daca emisiunea e despre nimic, textul bubuie. Cateva dintre aceste formule au intrat de mult in istorie, de pilda aia cu "...rupe tacerea". La maximum trei zile o data, cineva rupe tacerea pe vreun post de televiziune. Astept cu rabdare ziua - apropiata, fara indoiala - in care vom afla ca si "Flroin Piersic rupe tacerea".

Daca nu "rupe tacerea", atunci invitatul e dispus la "dezvaluiri senzationale", de pilda cum s-a certat cu nevasta-sa (nu ma refer neaparat la domnul Prigoana). Sau ceva similar. La nevoie, lipsa de continut a emisiunii este subliniata printr-o diagonala in partea de sus a ecranului: de la "Exclusivitate" (orice prezenta in studioul unei televiziuni este o exclusivitate) pana la "Cutremurator" sau "Incredibil" (din fericire, limba romana e foarte bogata in adjective).

Uneori, insa, realizatorul intra totusi in pana de inspiratie, si astfel ne e dat sa vedem: "Cu Florin Calinescu despre starea natiunii" sau - nu de mult, la Ion Cristoiu - "Cu Mihaela Mihai despre orice"!!

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO