Ziarul de Duminică

Tânără japoneză la anul 1000/ de Elisabeta Lăsconi

Tânără japoneză la anul 1000/ de Elisabeta Lăsconi
19.05.2011, 23:46 187

"Evantaiul lui Yasumi" de Jocelyne Godard ne duce în urmă cu omie de ani, în rafinata Japonie a perioadei Heian, când la curteaimperială străluceau doamnele de onoare cu o educaţie aleasă şipline de talent: Murasaki Shikibu a creat primul roman dinliteratura lumii şi capodoperă inegalabilă a prozei japoneze,"Povestea lui Genji", şi Sei Shonagon a inaugurat un gen de marefineţe cu "Însemnări de căpătâi". Dar cele două scriitoare suntprezenţe discrete în roman, eroina fiind o tânără aristocrată caretrece prin multe peripeţii.

Yasumi îşi pierde mama şi pleacă în căutarea tatălui care le-apărăsit pe amândouă. Ea are doar câteva obiecte: evantaiul moştenitde la mamă, sabia lăsată de unchiul ei, beţisoarele cu caremănâncă, semn de bună educaţie, superioară oamenilor de rând caremâncau cu mâna. Tânăra este descendenta unei familii nobile şi vreasă-i fie recunoscut rangul, aşa că se aventurează din provincianatală, Masushi, străbate mai multe provincii până în capitalaKyoto.

Fata vrea să ajungă la curtea imperială, cu scopul clar să ocupelocul cuvenit în clanul cel mai puternic al epocii, Fujiwara, dincare făceau parte şi cele două soţii ale împăratului. Străbate maimulte provincii, lucrează ca să câştige cât să poată cumpăra uncal, are parte de întâlniri ieşite din comun: un nobil doreaacelaşi cal, călugări de la temple ascund secrete şi îiîncredinţează anumite misiuni, bandiţii o urmăresc. Căpetenia lor,de care fata se îndrăgosteşte se dovedeşte a fi şi el nobil dinaceeaşi familie, proscris care luptă să-şi recapete locul.

La curtea imperială, Yasumi constată cât de necioplită este încomparaţie cu doamnele de acolo, cum tatăl refuză să o recunoască,iar fraţii o dispreţuiesc. Instrucţia de care a avut parte latemplu de la un călugăr cărturar trebuie completată cu o educaţierafinată, demnă de o Fujiwara, are norocul ca una dintre femeilecele mai cultivate, chinezoaica Song Li, stăpâna PavilionuluiGlicinelor, frecventat de nobili şi cărturari, să o accepte caînvăţăcel.

Fundalul istoric înfăţişează o Japonie contradictorie pentrucititorul european de astăzi: bandiţii bântuie în provincii şi duclupte cu soldaţii şi militarii, din care de multe ori iesînvingători, seniorii din provinciile îndepărtate cad la înţelegerecu marile căpetenii şi pornesc să jefuiască şi să prade mai alesprin expediţii în ţările vecine, iar la curtea imperială domneşteun stil de viaţă plin de fast, de eleganţă, convenţiile şi frumosuldomină eticheta.

Yasumi cea impetuoasă şi simplă reuşeşte să atragă atenţianobililor şi a împăratului şi a împărătesei, dibuie cu ajutorulmaestrei chinezoaice regulile şi căile ce le are de respectat şi deurmat. Iapa cumpărată pe drumurile provinciei rămâne ajutorul eipreţios şi prietena cea mai bună, când aleargă ca să-şi salvezeviaţa ori să câştige la cursele de cai.

Toate sunt interesante în această lume, nu în ultimul rândcurtoazia legăturilor amoroase, arta de a exprima ce simţi ori cedoreşti scriind un poem, la o provocare se răspunde tot prinpoezie. Viaţa cotidiană de la curtea imperială stă sub semnulfrumosului, de la kimonouri sofisticate la fineţea caligrafiei, dela fardarea picturală aproape a chipului la evantaie pline desimboluri şi la codificarea gesturilor.

Jocelyne Godard scrie despre lumea japoneză, după succesulromanelor ei istorice despre Evul Mediu european, mizând pe formuladin foiletoanele din secolul al XIX-lea, marca Alexandre Dumas.Majoritatea romanelor se înşiră în serii lungi: 10 romane suntdedicate iubirilor unor femei celebre, alte 11 se petrec în Egipt,6 romane pe Valea Loarei, tot atâtea sunt dedicate tapiseriilor dela Cluny.

O manufactură a ficţiunii, aşa arată opera acestei scriitoarecunoscute în cultura franceză, cultură ce îşi iubeşte şi preţuieşteistoria. Autoarea nu se teme să scrie romane populare şi vine sprenoi făcând un lung ocol prin îndepărtata Japonie, ca să ne ia prinsurprindere şi să ne cucerească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO