Ziarul de Duminică

Ţari din toate vremurile/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

17.12.2015, 23:51 45

Sergo Beria

Tatăl meu, Beria

În inima puterii staliniste

Meteor Press Publishing

Traducere: Dan Criste. O excelentă biografie a lui Lavrenti Beria – multă vreme mâna dreaptă a lui Stalin, temutul comisar al poporului pentru afaceri interne în perioada 1938-1953 –, al cărei autor este fiul său, cartea conţine cele mai interesante revelaţii despre mentalitatea conducătorilor sovietici. Asemenea unui „naş” mafiot, Stalin are grijă să-şi compromită complicii într-o manieră sistematică, iar orice încercare de a scăpa de această îndatorire de a ucide, în mod colectiv sau individual, îi trezeşte suspiciuni şi dorinţa de răzbunare. Povestea lui Sergo Beria este însă şi o mărturie extraordinară despre război, aşa cum l-a trăit fiul unui membru al nomenclaturii, şi despre felul în care acesta vedea relaţiile cu aliaţii occidentali.

 

Rupert Butler

Instrumentele terorii lui Stalin

CEKA – OGPU – NKVD – KGB

Meteor Press Publishing

Traducere: Mihai-Dan Pavelescu. Plasând metodele brutale ale lui Stalin într-un context istoric mai larg, Instrumentele terorii lui Stalin. CECA – OGPU – NKVD – KGB, între 1917 şi 1991, volum scris de Rupert Butler, începe prin a descrie măsurile violente ale serviciilor secrete ale statului la care au recurs ţarii despotici încă de pe vremea lui Ivan cel Groaznic. Autorul examinează apoi CEKA, prima organizaţie postrevoluţionară, acuzată de combaterea contrarevoluţiei, ale cărei metode au fost atât de nemiloase, încât guvernul bolşevic a desfiinţat-o în anul 1922.

        

Yvonne Redgis – Klug

Am supravieţuit

Amintirile unei foste deţinute de la Auschwitz

Meteor Press Publishing

Prezentare şi adnotare: Jean-Marc Dreyfus. Traducere: Dan Criste. Sunt evocate într-un mod inedit amintirile din perioada deportării ale Yvonnei Redgis-Klug la Birkenau cu convoiul din 30 iunie 1944. Din momentul eliberării din lagărul de la Auschwitz, chiar de Armata Roşie, s-a apucat să scrie aceste excepţionale pagini, pe când se afla încă în Polonia, la Katowice, aşteptându-şi repatrierea în Franţa.

Născută la Paris din tată american şi mamă franţuzoaică, Yvonne Redgis avea aşadar dublă cetăţenie, franceză şi americană. Refugiată, în momentul dezastrului, în casa ei de pe Coasta de Azur, s-a căsătorit în septembrie 1940, după care a intrat în Rezistenţă. Arestată în octombrie 1943, a fost transferată la Drancy, apoi într-unul dintre lagărele pariziene, Austerlitz, unde soseau piesele de mobilier şi obiectele luate din apartamentele evreilor. După mai multe luni petrecute acolo, a fost trimisă înapoi la Drancy şi, de acolo, a fost deportată la Auschwitz – Birkenau. A reuşit să supravieţuiască până la eliberare şi a fost repatriată la Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO