Ziarul de Duminică

Tartuffe la Praga în regia lui Tompa Gabor/ de Radu Constantinescu

Tartuffe la Praga în regia lui Tompa Gabor/ de Radu...

Autor: Radu Constantinescu

23.01.2014, 23:46 39

CURegizorul Tompa Gábor se află în aceste zile la Praga unde pune în scenă la Teatrul Naţional comedia Tartuffe de Molière. Pregătirile pentru spectacol au început încă din toamna anului 2013, iar repetiţiile la jumătatea lui ianuarie. Capodopera lui Molière a fost tradusă în limba cehă de Vladimir Mikeš, scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay, dramaturgul spectacolului fiind Martin Urban. Personajul principal este interpretat de Karel Dobrý, iar celelalte roluri sunt jucate de actori cehi de prim rang, precum David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmire), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Domnul Loial), Jaromira Milova (Madame Pernelle). Premiera va avea loc în data de 27 februarie la Teatrul Estates, unul dintre cele mai vechi spaţii de joc al Teatrului Naţional din Praga. Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa, între cele două prestigioase instituţii de cultură consolidându-se în ultimii ani o colaborare strânsă. În anul 2012, Tompa Gábor a pus în scenă Rinocerii de Eugène Ionesco în capitala cehă. La rândul său, Michal Dočekal, coordonatorul secţiei dramatice a Teatrului Naţional din Praga, a montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, în toamna anului 2013, piesa L-am servit pe regele Angliei, adaptare scenică după romanul lui Bohumil Hrabal. Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga, Nunta lui Figaro, la Festivalul Internaţional de Teatru INTERFERENŢE 2012, iar în primăvara anului 2013 Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie a anului 2013, cu Leonce şi Lena de Georg Büchner.

Teatrul Estates din Praga, cu o capacitate de 659 locuri, este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost inaugurat în anul 1783. Aici a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Mozart: în anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat premiera lui Don Giovanni, iar în 1791 a fost prezentată opera  Clemenţa lui Titus.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO