Ziarul de Duminică

Tata si fiu, odinioara

02.03.2007, 20:58 21

Istoria familiei sau a intimitatii parintesti ramane pentru Romania un deziderat istoriografic. Punem in acest mic excurs, cu ajutorul corespondentei, fata in fata, tatal si fiul de odinioara, o relatie despre care s-a scris si s-a comentat poate prea mult din afara problemei reale. Indiferent care au fost sentimentele sau resentimentele care i-au animat, relatia dintre regele Romaniei Carol II si fiul sau Mihai a fost totusi una speciala. Scrisorile apartin anilor 1934-1935 si veti descoperi in randurile copilului de atunci o mare atasare sufleteasca de parintele sau.

"Draga tata,
Imi aduc aminte cand mi-ai spus: Fordul este deja o masina prea mare pentru tine; ei bine un Alfa se conduce ca o bicicleta si este mult mai mic. Poate imi vei satisface aceasta dorinta a mea. Daca este asa te sarut cu drag. Mihai".

"Draga tata,
Iti multumesc din toata inima pentru urarile tale si eu iti urez inca o data un an nou cu fericire si izbanda. Am calatorit pana la Trieste foarte bine; de acolo am mers, cu oncle Paul, cu masina pana la Fasana, unde ne-am imbarcat pe o rabla care ne-a dus in zece minute la Brione unde ne-a primit Bob. Dupa ce-am vazut pe mama am iesit pe insula unde mi-a placut foarte mult. Totul era verde si aranjat pentru tot felul de sporturi: polo pe cai, inot, bicicleta, tenis, calarie etc. Eu am facut calarie, bicicleta si inot. Ca sa nu te sperii ca am facut baie in mare sa stii ca era o piscina in hotel cu o caldura ingrozitoare si cu apa foarte calda. De doua ori am fost la vanatoare; am impuscat trei fazani cu calibrul 24. In ziua de trei am parasit Brioni cu cea mai mare parere de rau. Cu masina dupa 550 km am ajuns la Florenta. Aici este destul de frig; am avut si putina zapada. M-am plimbat mult cu masina, mai putin pe jos. Am fost odata la Abetone (1.380 m altitudine) la 2 ore de aici, unde am facut schi pe zapada foarte subtire si am sa ma mai duc. Aproape toata familia de aici este invalida, afara de mine, din diferite mici accidente neinsemnate. Azi am inceput scoala cu numai 3 ore pe zi. As dori foarte mult ca daca ai vrea tu cand imi schimb Fordul de doua locuri sa-mi iei un Augusta Lancia, Bataligni, cu 110 km la ora, cu doua locuri. Eu am citit foarte putin, dar m-am ocupat foarte mult de marci. Am sa-ti vorbesc la telefon sa aflu ce mai faci.
Mi-e dor de tine si doresc sa te revad cat mai curand si te sarut cu drag. Mihai. (9 ianuarie 1935, Florenta)".

"Draga tata,
Acum ma aflu in Munchen unde stau trei zile si jumatate. Luam masa la Vier Jarbreszeiten la Walterspier cu Nicu, cu nevasta lui si fiul lui. Eu sunt sanatos si ma simt bine. Maine la 11 suntem la Venezia si dupa masa la San Marino Castrozza.
Mi-e dor de voi si va sarut. Cu drag, Mihai. (5 august 1935, Munchen)".

(Arhivele Statului, Fondul Regele Carol al II-lea, Personale, dosarele 511, 572, 513, 514, sectiunea corespondenta)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO