Ziarul de Duminică

Teatrul Naţional din Bucureşti debutează pe Instagram/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:35 208

Sute de fotografii ale instagramerilor cu T. N. B. cuceresc internetul

Sâmbătă, 21 martie 2015, cu ocazia celui de-al 11-lea Instameet global organizat de Instagram la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, sălile şi foaierele, scenele, spaţiile expoziţionale, dar si culisele,  scările şi depozitele din spatele scenei au fost luate „în vizor” de peste 100 de tineri pasionaţi de fotografie şi utilizatori Instagram, care au avut prilejul să exploreze şi să fotografieze în premieră clădirea complet renovată a teatrului (foto 1, 2, 3)

Participanţii au fost provocaţi să realizeze şi să posteze fotografii care surprind lumea teatrului,  folosindu-se de hashtag-ul #viatalateatru, ales special pentru acest proiect realizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Cu această ocazie s-a dat startul concursului de fotografii şi clipuri video pe Instagram, #viatalateatru.

Concursul se adresează tuturor utilizatorilor de Instagram şi are ca scop promovarea teatrului ca formă de exprimare artistică şi ca alternativă de petrecere a timpului liber. Instagramerii din Bucureşti şi din România care au fost prezenţi la Instameet-ul organizat în 21 martie la Teatrul Naţional, sunt primii  invitaţi să se înscrie în concurs folosind hashtag-ul #viatalateatru şi postând,  până pe 29 martie 2015,  fotografiile şi clipurile realizate.

Instagram este o reţea socială cu peste 300 de milioane de utilizatori şi o comunitate de pasionaţi ai artelor vizuale şi călătoriilor. Sâmbătă a fost o zi specială pentru comunitatea de instagrameri din Bucureşti, aceştia alăturându-se, prin evenimentul desfăşurat la Teatrul Naţional din Bucureşti,  instagramerilor din celelalte oraşe ale lumii.

Puteţi vizualiza fotografiile şi clipurile realizate pe linkurile: https://instagram.com/explore/tags/viatalateatru/  ;      https://instagram.com/explore/tags/wwim11ro/ .

 

Expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale româneşti

Sediul Institutului Cultural Român de la Viena găzduieşte în perioada 31 martie - 2 aprilie o expoziţie de instrumente tradiţionale româneşti din colecţia privată a prof. univ. Ovidiu Papană (foto 4) Vernisajul are loc în data de 31 martie, la ora 19.00, fiind marcat printr-o serie de demonstraţii realizate de profesorul Ovidiu Papană cu instrumentele expuse. De asemenea, publicul prezent la eveniment va asista la un program muzical în interpretarea solistei Lavinia Goste, acompaniată la vioară de Marius Zorilă.

 

Habitat cu semne

Primăria Municipiului Bucureşti şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia vă invită la vernisajul expoziţiei Habitat cu semne. Expoziţia organizată în memoria ceramistei Eugenia Pop (foto 5) reuneşte serii de lucrări emblematice din anii '80 până în anii 2000.

Vernisajul va avea loc la data de 4 aprilie 2015, ora 15

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 4 mai 2015

Mitologii universale şi personale sunt reprezentate în compoziţiile rondbos şi în basoreliefurile din porţelan sau teracotă. Eugenia Pop ilustra Cosmogonii, configura Arhetipuri, contura personaje – Om-pom, sau aborda diverse teme simbolice asemeni Muzicii vieţii în spirală, Hranei, Călătoriei. Lucrările ei se revendică unui eclectism cultural înţesat cu poveşti - broasca magică, bufo bufo, din arealul Evului Mediu  european; şarpele de lumină, ouroboros, din mitologia indoeuropeană şi aztecă; legendarul balaur mioritic, Solomat; Areopagul din mitologia greacă sau minoicul labirint.

Fiecare personaj ilustrat de Eugenia Pop se dezvoltă dintr-o formă primară supusă diferitelor metamorfozări în parcursul spiritual. Pornind de la teza conform căreia lumea spirituală suprasensibilă nu poate fi cunoscută decât printr-o cercetare spiritual-ştiinţifică, compoziţiile ceramistei înglobează diferite valenţe antropozofice.

Un modelaj spontan al formei apropie lucrările Eugeniei Pop de ludicitatea desenului unor Paul Klee, Joan Miró sau Jean Dubuffet – artiştii copii, cum ea însăşi îi denumea. Figurine expresiv-sincretice sunt accentuate pe alocuri cu linii cromatice îndrăzneţe. Ritmuri geometrice, vegetale, animaliere, antropomorfe decorează suprafaţa materialului ceramic.

Expoziţia retrospectivă de la Palatele Brâncoveneşti aduce în atenţia publicului acele mari teme care au constituit o preocupare continuă pentru ceramista clujeană. Trecute prin filtrul filozofiei lui Rudolf Steiner, teme ca semnele vieţii, dealul, sămânţa, sfera, stela funerară, oglindirile, norii, melcul etc capătă diferite reprezentări vizuale. (Raluca Băloiu, curator)

Eugenia Pop (născută în 1945 la Cugir, trecută la cele veşnice în 2012) a absolvit în 1971 cursurile secţiei de ceramică, Institutul de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj Napoca. A fost o prezenţă activă, participând la Saloanele de arte decorative precum şi la numeroase expoziţii ceramice internaţionale de la Vallauris (Franţa, 1982), Erfurt (Germania, 1982), Faenza (Italia, 1987), Perugia (Italia, 1988), Aveiro (Portugalia, 1991), Flagstaf (Arizona, USA, 1993), Mino (Japonia, 1995). A participat la simpozioane naţionale şi internaţionale – la Studioul Internaţional de Ceramică de la Kecskemet, Ungaria (2002). De-a lungul timpului a obţinut diferite distincţii: Premiul I la Bienala Internaţională de Ceramică Artistică, Aveiro, Portugalia; Menţiune la Mino, Japonia; premiul pentru artă decorativă la Salonul Naţional de Artă şi Medalia Meritul Cultural gradul II. Lucrările ei se află în colecţii de stat şi particulare din România, Franţa, Germania, Portugalia, SUA şi Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO