Ziarul de Duminică

The Exam Book!/ de Lidia Vianu

The Exam Book!/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

28.11.2014, 00:11 53

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului The Exam Book! Dar de Crăciun pentru toţi profesorii de literatură, de la studenţii lor. Editat de Lidia Vianu, Violeta Baroană, Ştefan Mălaimare.

Crăciun fericit, Domnule Joyce!

Suntem în secolul XXXI. Cuvinte ca elev sau student au ieşit din vocabular. Toată lumea are un QUARK în spatele urechii. Quark-ul conectează pe loc pe absolut toată lumea la întreaga cultură a universului. Putem vorbi despre absolut orice vrem fără să fi studiat nici măcar o singură zi: ajunge să cerem o informaţie şi ni se transferă în minte absolut tot ce s-a făcut vreodată în domeniu. 
Suntem în anul 3041. Universitatea din Bucureşti are o vechime de 1177 ani. Porţile ei, ca de altfel ale tuturor clădirilor legate de „educaţie”, s-au închis de mult. Un grup de tineri în jur de douăzeci de ani, provenind de pe diverse planete, au primit însărcinarea să scoată şi să arunce computerele vechi de când lumea care zac prin universitate de peste zece secole. Cu această ocazie, tinerii au descoperit ceva neaşteptat: descoperirea lor se numeşte  Contemporary Literature Press. Au găsit-o pe Quark-net, într-o buclă de informaţii rătăcite. 
În acest moment, tinerii refuză să mai părăsească Universitatea din Bucureşti. S-au apucat să înveţe engleza – o „limbă străină”. Limbile sunt chiar mai vechi decât universităţile şi la fel de inutile ca şi ele în ziua de azi, când absolut toată lumea foloseşte OMNI-THINK. S-au apucat să citească o „carte” intitulată The Exam Book! Cartea pare să fi pornit de la un „examen” cu care s-a încheiat „cursul” de literatură engleză din secolele XX şi XXI, predat în urmă cu foarte mult timp la Universitatea din Bucureşti. Cartea aceasta cuprinde subiectul care s-a dat la examenul scris, lucrările studenţilor, răspunsurile lor la un chestionar şi părerile lor în ceea ce priveşte importanţa literaturii în studiul limbii engleze. Profesoara care a dat examenul cu studenţii nu a inclus în volum şi notele primite de fiecare, pentru că, spunea ea, nu nota contează. Important era faptul că putea „citi” cot la cot cu studenţii o carte care fusese scrisă de un scriitor din secolul XX, pe numele lui James Aloysius Joyce. 
Volumul The Exam Book! pare să fi trecut neobservat în anul 2014 – anul memorabil al războiului din Crimeea! 
Astăzi, cu 1027 de ani mai târziu, aceşti tineri îl citesc literă cu literă. Nu mai vor să iasă din Catedra de Engleză din strada Pitar Moş. Stau cu toţii la etajul întâi, într-o sală care încă poartă acelaşi nume pe care îl avea în 2014: James Joyce. Subtitlul cărţii The Exam Book! este „Dar de Crăciun pentru toţi profesorii de literatură, de la studenţii lor”. 
„This is nat language at any sinse of the world” (Finnegans Wake 083.12:1). Da, limba aceasta se poate citi, odată ce-ţi dai seama că ajunge s-o înveţi. Încă o dată, Crăciun fericit, Domnule Joyce!

 

The Exam Book!, editat de Lidia Vianu, Violeta Baroană şi Ştefan Mălaimare s-a lansat la 24 noiembrie 2014 şi poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:  http://editura.mttlc.ro/the-exam-book.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO