Ziarul de Duminică

Thriller urban/ de Stelian Ţurlea

Thriller urban/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

07.09.2012, 00:05 61

Un roman* debut de excepţie al unui tânăr londonez care ţine o rubrică în "Times Literary Supplement". E primul roman dintr-o anunţată serie de thrillere poliţiste, despre jocuri de noroc, corporaţii, interlopi, poliţişti corupţi. Acţiunea se petrece la Londra. Un poliţist pe cale de a-şi pierde slujba anchetează sinuciderea unui oligarh rus, vrea să-şi însuşească identitatea acestuia şi implicit banii, dar descoperă că alţii i-au luat-o înainte, inclusiv printr-o serie de crime ingenios concepute. Romanul are toate ingredientele unei cărţi captivante şi, în plus, este bine scris şi excelent tradus.

Tânărul autor îşi numeşte romanul "un thriller urban", adică un roman care se petrece exclusiv într-un spaţiu citadin, într-un luxos cartier londonez. ("Oraşul însuşi părea rece şi amorţit, ca un vagabond adormit pe stradă.") Scriitorul alunecă în întunericul străzilor şi printre baruri cu dezinvoltura unui Raymond Chandler. Are gustul misterului. "Am vrut un protagonist care să fie şi serios şi jucăuş." Detectivul Nick Belsey e un poliţist aflat la limita beţiei; a distrus o maşină a poliţiei în stare de ebrietate, e posibil să-şi piardă slujba, trebuie să găsească o cale să scape de probleme, dar reuşeşte să-şi facă treaba. E cazul clasic de outsider, care nu dă înapoi în faţa riscurilor. "Altă idee care m-a fascinat mereu, spune autorul, a fost să aflu ce se întâmplă dacă cineva intră în casa cuiva şi-i împrumută identitatea." A aflat. Romanul e captivant, cu un debut deconcertant, uşor melodramatic, dar finalul imprevizibil, iar până la acel moment se înlănţuie toate elementele unei cărţi valoroase, cu suspans incontestabil, cu avalanşă de detalii semnificative. Nu lipseşte nici sugestia socială: bogaţii lumii sunt identici, oricare ar fi naţionalitatea lor sau meridianul pe care s-au născut, iar scopurile lor coincid. În mod cert, Nick Belsey este unul dintre cei mai interesanţi detectivi apăruţi în romanele din ultima vreme, cu un substanţial potenţial de anti-erou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO