Ziarul de Duminică

TICHIA DE MARGARITAR / Retorică de specialist

TICHIA DE MARGARITAR / Retorică de specialist
29.07.2010, 13:36 39

Ion M. Mihai, autorul volumului de critică literară "Lecturisublimate", se pronunţă dezinvolt şi... hazardat asupra cărţilor pecare le citeşte. Deşi nu stăpâneşte perfect limba română, dezvoltăo retorică de specialist în domeniu: "Pentru a preveni oriceneînţelegere ş...ţ, trebuie să precizăm de la început că nu estevorba de o antologie exhaustivă".
Dar cum ar putea fi exhaustivă o antologie, care prin definiţieeste o selecţie?! Iată şi alt exemplu:
"Dumitru Micu, avizat istoric şi critic literar a publicat decurând o prestigioasă monografie Arghezi".
Nici o carte nu poate fi încă din momentul publicării prestigioasă.Ea poate dobândi prestigiu ulterior, pe măsură ce este citită şi şii se recunoaşte valoarea.
Pe de altă parte, întâmplător, lucrarea lui Dumitru Micu chiar esteprestigioasă, dar nu pentru că a fost aşa încă din momentulpublicării, ci pentru că a devenit prestigioasă, în deceniile careau trecut de la apariţia ei. Dumitru Micu nu a publicat-o decurând, cum crede în mod greşit Ion M. Mihai, ci în 1965; a revenitcu o ediţie, revăzută şi completată, în 1972, iar de curând apublicat-o încă o dată.
Un mod aproximativ de a folosi limba română, o superficialitatevoioasă în evaluarea textelor - acestea sunt dovezi clare deamatorism. Lor li se adaugă obişnuinţa de a scrie cu aceeaşiconsideraţie despre scriitori clasici şi autori obscuri. ÎntreEminescu şi M. N. Tomi, între Caragiale şi Vasile Dobra nu sunt,din punctul de vedere al lui Ion M. Mihai, mari diferenţe devaloare. M. N. Tomi, un versificator în general neinspirat ("Poemulstând pe picioarele sale răscrăcănate/.../ pare doar o deschiderede supape/ pentru aburii aureolelor ce-nconjoară viaţa" etc.), estetratat ca un clasic în viaţă:
"Neliniştit de gravele probleme existenţiale actuale din societate,obsedat de propria-i stare fizică ce-l urmăreşte ca o existenţăparalelă, poetul face dese recursuri în sine însuşi, reuşind săcreeze stări poetice elevate."
În mod similar, Vasile Dobra, autorul unor impresii de călătorielipsite de orice semnificaţie literară, are parte de de o cascadăde caracterizări elogioase:
"Un joc agreabil care place, încântă şi creează satisfacţii psihicemajore. Totul e plin de lirism ca un poem romantic medieval."
Găsind satisfacţii psihice majore în lectura unor texte fărăvaloare, Ion M. Mihai ne provoacă insatisfacţii psihice majore.


ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoricliterar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV.Născut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut unmare ecou "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000",apărută în 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şicontra, a fost răsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şiPremiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată deRealitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004,iar altă emisiune, "Istoria literaturii române contemporanepovestită de Alex. Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuniculturale pe 2008.
Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO