Ziarul de Duminică

TIFF 13/ de Ziarul de duminică

TIFF 2012 (fotografie de Nicu Cherciu)

Autor: Ziarul de Duminica

30.05.2014, 00:30 97

Conform unui comunicat de presă transmis de organizatorii TIFF, la cea de-a treisprezecea ediţie a evenimentului, 12 filme despre arta răzbunării sunt reunite în secţiunea tematică „Ochi pentru ochi/ Eye for an Eye”, ele concurând pentru Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în timp ce o altă secţiune nouă, „Suspecţii de serviciu/ The Usual Suspects”, îi aduce înapoi la Cluj pe cineaştii care au trecut cu filmele lor de început prin competiţia festivalului.

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, afirmă, în comunicat, că răzbunarea este „un dispozitiv cinematografic” ofertant în cinema.  „Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, graţie dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiţie a secţiunilor tematice de la TIFF, ediţia actuală strânge laolaltă 12 «revenge movies» recente şi tot atâtea studii de caz care pun în discuţie legitimitatea şi consecinţele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violenţă tarantiniană, cruzime şi comedie neagră, regăsit în majoritatea filmelor din secţiunea «Ochi pentru ochi», mai există două tipuri de răzbunare cel puţin speciale: prin film («The Reunion7) şi prin sex («Cheatin'»)”, susţine Mihai Chirilov.

Ideea unei astfel de secţiuni i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent „Blue Ruin” de Jeremy Saulnier, care va fi prezentat în premieră la Cluj, în cadrul secţiunii TIFF.

Tot în cadrul acesteia vor fi prezentate „Calvary”, al lui John Michael McDonagh, care a fost proiectat la Sundance şi Berlin şi este o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaş, venit la spovedanie, „In Order of Disappearance”, unul dintre favoriţii din competiţia Berlinalei, cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care îşi răzbună fiul, „Harmony Lessons” (Ursul de Argint pentru contribuţie artistică - directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), „A Touch of Sin” de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), „Big Bad Wolves”, un exerciţiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, şi „Killers”, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.

Totodată, opt dintre foştii concurenţi la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secţiune doar a lor, numită „Suspecţii de serviciu”. Cum competiţia este dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film, TIFF îşi propune să urmărească traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor.

*

*     *

Renumitul regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Cineastul va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar şi în cadrul unei proiecţii speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forţă în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Zanussi va susţine şi un masterclass pentru pasionaţii de film duminică, 8 iunie. Născut pe 17 iunie 1939, în Varşovia, Krzysztof Zanussi a studiat fizică, filosofie, apoi cinema la renumita şcoală de la Łódź. Scurtmetrajul său de absolvire, Moartea unui provincial (1966), a câştigat Leul de Aur la Veneţia. A regizat peste 40 de filme de ficţiune şi documentare, pentru cinema şi TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata şi Valladolid şi recunoaşterea criticii internaţionale.

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Festivalul de la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti şi Marele Premiu al Juriului la Veneţia, Anul soarelui liniştit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneţia şi nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiţia Festivalului de la Veneţia.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice şi la European Graduate School din Elveţia şi conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaţionale, este preşedinte al European Federation of Audiovisual Performers şi consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obţinut titlul de Honoris Causa din partea Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru şi operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viaţa sa şi opera sa au fost subiectul documentarului Anxiety / Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

*

*     *

În secţiunea „Suspecţii de serviciu” este inclus noul film al lui Daniel Sánchez Arévalo (distins cu premiul publicului la TIFF pentru „Azul oscuro casi negro” şi „Gordos”), „La gran familia espanola”. Se întorc la Cluj şi foştii câştigători Rune Denstad Langlo (Trofeul Transilvania 2009 cu „Nord”), cu noul film „Chasing the Wind”, Sergei Loban (Premiul Special al Juriului pentru „Chapiteau Show”, 2012) cu filmul său precedent, debutul „Dust”, chilianul Sebastián Silva (Premiul pentru cea mai bună interpretare - distribuţia filmului „La nana”, 2009), cu noul thriller psihologic „Magic Magic”, cu Juno Temple şi Michael Cera, selecţionat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs.

Cei mai vechi competitori la TIFF sunt Stefan Hillebrand şi Oliver Paulus. Pentru prestaţia din filmul lor „When the Right One Comes Along”, actriţa Isolde Fischer a obţinut Menţiunea Specială pentru interpretare, la ediţia a treia, în 2004. Anul acesta, cei doi aduc la Cluj o comedie despre trei tineri în scaunul cu rotile care decid să facă pe gangsterii – „Keep Rollin’”.

Mexicanul Fernando Eimbcke îşi va prezenta „Club Sandwich”, o poveste tandră despre relaţia mamă-fiu, la şase ani după ce a concurat la TIFF cu „Lake Tahoe”, regizorul kurd Huseyin Karabey revine cu o poveste demnă de Kafka, în „Come to My Voice”, după ce debutul său, „My Marlon and Brando”, a fost proiectat la ediţia din 2009, iar Guy Nattiv vizitează din nou Clujul, la trei ani după „Mabul”, cu „Magic Men”, un road movie cu un supravieţuitor al Holocaustului şi fiul său.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 30 mai şi 8 iunie la Cluj-Napoca, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Şase regizori debutanţi şi şase aflaţi la al doilea film intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Cele 12 filme din Competiţia TIFF 2014, dedicată în mod tradiţional cineaştilor aflaţi la început, vin din ţări ca Iran, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Tanzania, Bulgaria, SUA, Spania, Polonia sau România.

 

COMPETIŢIE TIFF 2014

 

1. Câinele / Paat, r. Amir Toodehroosta (Iran)
2. Ce-am avut mai de preţ / Everything We Loved, r. Max Currie (Noua Zeelandă)
3. Natură moartă / Still Life, r. Uberto Pasolini (Marea Britanie) 
4. Orbire / Blind, r.  Eskil Vogt (Norvegia)
5. Peştele şi pisica / Fish and Cat, r. Shahram Mokri (Iran)
6. Quod erat demonstrandum, r. Andrei Gruzsniczki (România)
7. Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)
8. Umbra albă / White Shadow, r. Noaz Deshe (Italia – Germania - Tanzania)
9. Viktoria, r. Maya Vitkova (Bulgaria - România)
10. Vis-à-vis, r. Nevio Marasović (Croaţia)
11. Vocea celor neauziţi / La voz de los silenciados/ The Voice of the Voiceless, r. Maximón Monihan (SUA)
12. Zgârie-nori suspendaţi / Floating Skyscrapers / Plynace wiezowce, r.  Tomasz Wasilewski (Polonia) 

*

*     *

Un număr de 49 de filme de ficţiune şi documentare care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an şi au obţinut numeroase premii vor fi proiectate la TIFF 2014, în cadrul secţiunilor „Supernova” şi „What’s Up, Doc?”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO