Ziarul de Duminică

Tinerete ceausista

Tinerete ceausista

Click pentru imaginea marita

30.09.2008, 16:32 109

Cu ocazia zilei de 26 ianuarie 1988, Posta Romana a editat un timbru in valoare de 2 lei, cu portretul lui Nicolae Ceausescu, dedicat "Aniversarii a 70 de ani si a peste 55 de ani de activitate revolutionara. Timbrul a circulat si pe un suport maximafil pe un portret de format carte postala al lui Ceausescu, cu stampila Oficiului Postal nr. 0538 din Scornicesti, jud. Olt, chiar din data de 26.01.88.

In februarie 2004 am primit un mail de la un fost coleg de liceu din ani '70, emigrat in Canada din 1990, mesaj continand un text relativ cunoscut si circulat des pe internet, intitulat Poveste dinainte de '89. Tocmai trecerea anilor ii sporeste valoarea documentara, deoarece acea insiruire de substantive si adjective reda cu maxima fidelitate realitatea cotidiana din anii adolescentei si tineretii celor care acum au 50 de ani.
Asadar, privesc poza lui Ceausescu si imi aduc aminte cum cautam prin anticariate Pif-uri si Rahane, cum obtineam, prin relatii, un casetofon "spatial", made in Romania, dar comercializat prin Comturist, cum priveam "Cantarea Romaniei" alb-negru (mult mai apoi, partial color) la televizoarele Venus, Diamant si Sport sau cum trebuia sa merg pana la restaurantul de la kilometrul 36 pentru Pepsi la sticle de 2 lei si cum obtineam, doar pe sub mana, curmale, ciocolate mici chinezesti si banane verzi invelite in Scanteia, doar in preajma sarbatorilor.
Privesc timbrul comemorativ si portretul alb-negru cu cravata cu model de placheuri cizmaresti si imi amintesc de cravata de piele pe care mi-am cumparat-o de la "Fondu' plastic", de blugii evazati, cu fermoar pentru intarirea tivului, pe care mi-i cumparase un coleg de facultate din Benin de la Shop, de caciula ruseasca din blana de iepure, de cipicii crosetati de bunica de purtat iarna in casa, de "camilharii" la comanda si de sahariene.
Nu mai este nevoie sa privesc la poza lui Ceausescu ca sa "revad" tabloul dictatorului de deasupra catedrei din clasa de liceu, defilarile de 1 mai si 23 august sau iesirile cu clasa la sosea pentru "primiri", serialul foileton de luni seara Liniile maritime Onedin, filmele americane furate si difuzate cu un titlu anapoda si fara primele si ultimele trei-patru minute. In acei ani de adolescenta purtam ceas de mana sovietic "Raketa" (foarte cautat de colectionarii occidentali imediat dupa '89), adidasi de export de la "Pionierul" vanduti in sacosa de plastic de un leu de un coleg care avea o prietena la fabrica si ascultam la radio doar Middle of the Road, Gil Dobrica, FFN (actualmente tot in Canada, la fel ca si fostul meu coleg de clasa), Olimpia Panciu, Marius Teicu si Mihai Constantinescu. Dadeam spaga pachete de unt si ciocolate Kandia la librarese pentru a-mi scoate de sub tejghea Sorescu, Marin Preda, Paunescu, Rodica Ojog Brasoveanu si Dinescu. Fumam Carpati de Sfantu Gheorghe, mai rar chinezesti (Ancient, Double Horses), pentru ca Kent-ul superlong ajunsese la 100 de lei pachetul, dar il luam cu cartusul pentru ca nu se stia niciodata unde si cand era nevoie.
De fapt, chiar si acum, pe alocuri, mai este nevoie....
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO