Ziarul de Duminică

Tintin înainte de Spielberg. Recorduri la casele de licitaţii/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

21.10.2010, 23:34 34

Tintinofilii au avut toate motivele să fie în delir: înweekend-ul trecut, două importante case de licitaţii, Artcurial şiPiasa, au organizat, aproape în acelaşi timp, două licitaţiideschise publicului larg, cu derivate din lucrările lui Hergé.Război? Probabil, dar purtat cu eleganţă.

Iată ce declara, înainte de tragerea cortinei, preşedintelePiasa, Alain Cadiou: "Cuvântul război nu este cel mai potrivit. Aşvorbi mai degrabă despre o competiţie sănătoasă. Asta în condiţiileîn care piaţa vânzărilor Tintin e suficient de vastă ca să îngăduiedouă licitaţii în acelaşi timp. Hergé a ajuns de neocolit. Piaţaamericană se va deschide şi ea fenomenului, probabil după ieşireafilmului lui Spielberg despre Tintin. În luna mai, cu ocaziaexpoziţiei loturilor Hergé (n.n.: e vorba despre panoul preliminaral unei licitaţii din 2010 care, în organizarea Piasa şi MoulinsartS.A., a adus suma de 1,08 milioane de euro), un american carevizita o altă expoziţie - stampe şi desene aparţinând lui SuzanneValadon - s-a apropiat de desenele originale ale lui Hergé, desprecare nu ştia absolut nimic. A fost încântat să descopere unasemenea autor şi a promis că, de îndată ce se va întoace laChicago, îi va face loc în colecţia sa. Geniul lui Hergé enemuritor."

În paralel, expertul Artcurial, Eric Leroy, afirma: "De zece anitot bat, în lung şi-n lat, domeniul Tintin. Mi-am dat seama căexistă suficient loc pentru două vânzări simultane (patru cutoatele), într-un interval de doar şase luni. Asta pentru că Tintinînseamnă întregul secol XX. Acum, Hergé este singurul autor careîşi poate permite aşa ceva. Va fi însă din ce în ce mai greu sădescoperim planşe noi...)"
În ceea ce ne priveşte, să încercăm o recapitulare, înainte de aconsemna rezultatele de sâmbăta trecută.
În 1994, coperta albumului "Insula neagră" s-a vândut cuechivalentul a 76.000 de euro.
În 1999, planşa originală a "Sceptrului lui Ottokar" a fost vândutăcu 150.000 de euro. Record absolut bulversant în 2008: Coperta(desen acoperit cu guaşă) a volumului "Tintin în America" cade subciocan la 764.000 de euro (foto 1)!!!!!


În 2009, coperta (în alb şi negru) a albumului "Crabul cu cleştiide aur" atinge suma de 372.000 de euro.
În 2010, o planşă din "Tintin în Tibet" este achiziţionată cu sumade 112.000 de euro (foto 3).
Vânzările de acum au fost mai modeste. Suma totală la Piasa -365.000 de euro. Nu trebuie să uităm că ele au adus nu doar lucrărioriginale Hergé, ci şi produse derivate (sculpturi în răşină cupersonajele lui Hergé, albume în ediţii vechi, desene multiplicatecu semnătura autorului în original etc.)
Recordul vânzării amintite a fost reprezentat de ediţia originalăbelgiană, din 1960, a albumului "Tintin în Tibet" (un tirajdestinat presei, nr. 28 din 100 de exemplare), care a fostachiziţionat pentru 18.500 de euro. Nu e vorba, insistăm, despre unoriginal! Un desen în tuş, colorat cu acuarelă şi intitulat«Tintin, Milou et les animaux au paradis» (foto 2) dedicatziaristei Danielle Deschamps, s-a vândut cu 17.850 euro. Cele maimulte loturi au rămas la preţuri mult mai rezonabile, câtă vremeunul dintre obiectivele organizatorilor a fost acela de a atragemarele public, prea puţin obişnuit cu licitaţiile, precum şi unpublic venit de departe (spanioli, americani şi canadieni).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO