Ziarul de Duminică

Toamna se numără şi filmele/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.09.2013, 23:44 151

Secretele profesorului lui Bruce Lee

The Grandmaster / Marele maestru, filmul de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai şi care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit şi antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe 13 septembrie (foto 1, 2).

The Grandmaster a fost proiectat anul acesta în deschiderea celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Pentru The Grandmaster, regizorului Wong Kar Wai i-au fost necesari şase ani de pregătire şi trei ani de filmare şi post-producţie. Este un film fără precedent despre epoca de aur a artelor marţiale chinezeşti din perioada tumultuoasă a Republicii, imediat după căderea ultimei dinastii imperiale din China.

Actorii principali (Tony Leung, Zhang Ziyi şi Chang Chen) s-au antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului Yuen Wo Ping (Matrix, Kill Bill, Crouching Tiger, Hidden Dragon). Actorul principal, iar Tony Leung, a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, chiar şi în particular.

 

Instrumente Mortale: Oraşul Oaselor

O adolescentă obişnuită descoperă o lume misterioasă, dar şi destinul extraordinar care o aşteaptă în Instrumente Mortale: Oraşul Oaselor, un film adus de MediaPro Distribution, în premieră pe marile ecrane din ţară, începând cu 6 septembrie (foto 3, 4, 5).

Misterul, acţiunea şi romantismul sunt perfect completate de o distribuţie de actori tineri şi foarte talentaţi ca Lily Collins, Jamie Campbell Bower şi Jonathan Rhys Meyers. Filmul redă o poveste grandioasă care străbate secole şi continente, inspirată de celebrul roman omonim pentru adolescenţi al Cassandrei Clare.

„La începutul filmului, Clary Fray este doar o tânără obişnuită din Brooklyn. Însă atunci când mama ei dispare, fata va fi nevoită să înfrunte forţele întunecate. Astfel, devine o eroină a zilelor noastre cu responsabilităţi şi puteri pe care încă nu le înţelege. Toată povestea se bazează pe trăirile şi emoţiile personajelor. Asta se vede atât în felul cum e scrisă cartea, cât şi în regia filmului”, povestesteste Lily Collins care se declară mare fană a seriei „Instrumente Mortale”.

Instrumente Mortale: Oraşul Oaselor o aduce în centrul acţiunii pe adolescenta Clary Fray (Lily Collins), care descoperă că este descendenta Vânătorilor de umbre. Clanul mistic al tinerilor războinici pe jumătate îngeri, din care face şi ea parte acum, încearcă să protejeze lumea de demoni. După dispariţia mamei sale, (Lena Headey), Clary este cooptată şi antrenată pentru luptă de un grup de astfel de vânători care îi arată o altă faţă a New Yorkului, numită Downworld, un oraş dominat de vârcolaci, demoni, vampiri şi alţi monştri.

 

Inimi cicatrizate” – un nou proiect al regizorului Radu Jude

După premiera mondială a scurtmetrajului „O umbră de nor”, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realiasateurs la Cannes 2013 şi recompensarea în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Transilvania International Film Festival şi recent cu trofeul „Heart of Sarajevo”/ „Inima Oraşului Sarajevo” pentru Cel mai bun scurtmetraj, regizorul Radu Jude (foto 6) pregăteşte un nou proiect cinematografic.

Este vorba despre „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher şi în special a romanului omonim. Regizorul Radu Jude continuă, cu acest nou proiect, să exploreze „relaţia omului cu corpul, cu finitudinea şi cu degradarea corporală”, temă abordată şi în scurtmetrajul „O umbră de nor”.

Legat de acest nou proiect regizorul Radu Jude menţionează: „Cred că forţa cinematografului nu stă în poveste, nici în diversele filozofii din spatele poveştilor, ci în uriaşa lui capacitate descriptivă. Sper că acest film nu va spune ceva, nu va avea un sens, nu va comunica semnificaţii, sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunţită a unei experienţe umane limită la care să ne raportăm cu duioşie, cu teamă şi cu respect.”

 

Festivalul Internaţional  de Film „Comedy Cluj” la ediţia a 5-a

În perioada 11 – 20 octombrie, la Cluj va avea loc cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj” (foto 7, la una dintre ediţiile anterioare). Timp de zece zile publicul clujean va avea ocazia să asiste la proiecţii speciale, premiere naţionale şi internaţionale, discuţii cu invitaţi din industria filmului şi multe alte evenimente conexe, totul sub tema comedy-drama. Pe parcursul celor 10 zile de festival, vor fi proiectate peste 100 de filme, în prezenţa a numeroşi invitaţi din industria cinematografică mondială.

Programul Comedy Cluj vine cu noi surprize pentru publicul clujean, secţiunile fiind regândite astfel încât să sublinieze tematicile filmelor abordate în selecţie. Pe lângă secţiunile competitive dedicate lungmetrajelor, scurtmetrajelor şi filmelor stundenţeşti, festivalul propune o arie largă de comedii şi comedii dramatice din peste 35 de ţări, explorând toate sub-genurile comediei. O noutate în acest sens este reprezintată de secţiunea tematică Mockurama, care îşi propune să prezinte spectatorilor un gen special al filmului, un hibrid între comedie, ficţiune şi documentar.

La fel ca în anii trecuţi, în programul festivalului clujenii vor regăsi şi o serie de evenimente conexe filmului: workshop-uri, piese de teatru, dezbateri etc.

Festivalul revine anul acesta în cele două cinematografe din centrul oraşului, Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria, dar continuă şi parteneriatul început anul trecut cu Casa TIFF unde vor rula filme în două săli de proiecţie şi Klausenburg Cafe, care vor fi din nou gazdă pentru proiecţiile din cadrul Comedy Cluj. Din acest an, pe harta festivalului apare un nou loc în care clujenii vor putea lua contact cu lumea filmului – Clădirea Casino, spaţiu în care se vor desfăşura o serie de evenimente conexe (workshop-uri, întâlniri cu realizatori şi consumatori de film etc)

Ajunsă la cea de-a treia ediţie, întâlnirea şcolilor de film va avea loc şi în acest an la Festivalul Internaţional de Film „Comedy Cluj”. Studenţi din mai multe şcoli de film internaţionale îşi vor prezenta în faţa publicului clujean filmele pe care le-au realizat în timpul studiilor. Scurtmetrajele lor (fie că este vorba de animaţie, fie de film) vor fi prilej de discuţie între cei prezenţi la proiecţii.

Şi în acest an preţul biletelor rămâne neschimbat – 9 lei pentru un bilet cu preţ întreg şi 7 lei pentru un bilet cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. De asemenea, pentru cea de-a 5-a ediţie se vor pune în vânzare 6 abonamente VIP care asigura accesul la toate proiecţiile, workshop-urile, evenimentele speciale şi petrecerile festivalului. Preţul unui abonament este de 150 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO