Ziarul de Duminică

Toate drumurile duceau la Roma/ de Ziarul de duminică

Toate drumurile duceau la Roma/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.06.2016, 23:54 56

Veronica Turcuş

Vasile Pârvan şi Şcoala Română din Roma

Editura Şcoala Ardeleană

Pentru Şcoala Română din Roma, Vasile Pârvan – scrie autoarea – a fost nu numai  un fondator; el a reprezentat vreme de un lustru sufletul instituţiei, atât prin spiritul rigid de organizator, de coordonator al muncii de cercetare ştiinţifică în direcţiile concordate în cadrul Academiei Române, cât şi prin modelul intelectual-filosofic şi nu în ultimul rând uman, care la rândul său impresiona prin severitate şi responsabilitate. Din destinul instituţiei în cei cinci ani cât s-a aflat în fruntea ei nu i-a fost nimic străin, de la îndrumarea direcţiilor de investigaţie ştiinţifică a bursierilor, la contactele cu specialiştii italieni şi străini aflaţi la Roma, cu oamenii politici ai timpului, cu reprezentanţii Bisericii Române, la organizarea seriilor de conferinţe şi a excursiilor de studiu unde devenea un apropiat al alunni-lor Şcolii, un sfătuitor, dar şi un tovarăş de aventură arheologică şi până la munca obositoare de a urmări contabilitatea instituţiei şi de a solicita diverselor foruri ale statului fondurile necesare cercetării, efectuării excursiilor de studiu, dotării bibliotecii, publicării revistelor, ridicării noului edificiu.

 

Veronica Turcuş (n. 1974) este cercetător ştiinţific gr. II la Institutul de Istorie „G. Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. După terminarea Liceului „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (1992) a urmat cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1992-1997), pe care a absolvit-o ca şefă de promoţie. Studii doctorale la Scuola Normale Superiore din Pisa (1999-2001), unde şi-a susţinut teza „Architettura cisterciense europea (secoli  XII-XII) e l’abbazia transilvana di Cârţa I-II”, obţinând calificativul maxim (publicată la Roma în 2006, 329 p. + 214 p.). A efectuat stagii îndelungate în arhivele şi bibliotecile din Italia (Roma, Florenţa, Pisa, Milano, Veneţia, Napoli) şi Franţa (Paris, Auxerre). Bursieră a Accademia Nazionale dei Lincei – Italia (2008-2013). Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române pe anul 2000 pentru contribuţia ştiinţifică la ediţia jubiliară a „Bibliei” lui Samuil Micu (1795), apărută la Tipografia Vaticana, Roma, 2000.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO