Ziarul de Duminică

Tonitza superstar (II)

Tonitza superstar (II)
14.12.2007, 18:41 73

Cele mai multe lucrari in topuri le are si acum tot Grigorescu, cinci, cu acel varf de 59.900 euro, Fata culcata in iarba, care de ani buni a fost cea mai scumpa achizitie de pe piata oficiala. In martie acest an, Nudul cu esarfa galbena (vezi foto) al lui Pallady schimba istoria. A trecut de 75.000 de euro! Asta dupa mai multe luni in care pe piata oficiala si cea neoficiala s-au vandut nuduri ale lui Pallady, desene sau picturi. Indirect, poate ca a fost o trambulina pentru Nudul cu esarfa galbena. Cert este ca aceasta pictura a inceput sa fie comentata de colectionari imediat ce a fost depusa pentru licitatie, cu mult inainte de a fi expusa spre vanzare. Era si greu de rezistat unei astfel de tentatii. O compozitie remarcabila, ampla, de 90x65 cm, ulei pe carton, prezentata in expozitia omagiala Pallady de la Muzeul National de Arta din 1971. Pretul de pornire de peste un miliard de lei vechi era justificat. Dar cand a pornit licitatia si s-a sarit de 50.000, apoi de 60.000 de euro, emotiile au fost foarte mari. Grigorescu a fost detronat din fruntea topului si apoi depasit cu mult: 75.757 euro. A fost un prim impuls al colectionarilor! In lunile care au urmat, au mai fost vanzari exceptionale pentru lucrari de Luchian, Aman, Baba, Petrascu, Tonitza.
A aparut si o lucrare importanta a lui Nicolae Grigorescu care s-a licitat de altfel foarte bine. A fost singura piesa importanta din patrimoniul marelui artist care s-a vandut in acest an si era sa atinga un record: Flori de nalba, ulei pe lemn, ce apare si in cartea lui Nicolae Vlahuta dedicata lui Grigorescu. S-a vandut pe 13 mai, cu 58.750 euro, foarte aproape de recordul Fetei culcate in iarba.
Dar cele mai spectaculoase salturi le-a avut in ultimul an Tonitza. Subiectul preferat de colectionari: portretul. In mai 2006, un Portret de femeie se cumpara la Monavissa cu 40.000 euro. Au urmat alte portrete, care s-au adjudecat cu zeci de mii de euro fiecare, iar spre finele lunii septembrie Fetita cu fular a atins un nou record: 150.000 lei, peste 45.000 euro, plus taxe. In topul general insa, cea mai scumpa lucrare a lui Tonitza ramanea Nud vazut din spate licitata acum trei ani, in septembrie 2004 la Alis, cu peste 51.000 euro. Grigorescu si Tonitza pareau sa nu treaca peste cotele stabilite cu ani in urma. Dar a aparut Studiu pentru un portret, o lucrare cum nu s-a mai scos vreodata la licitatie, o figura de fata, calda, sfioasa, linistita. Licitatia a inceput la 172.000 lei si s-a incheiat la 320.000 lei. Lucrarea nu a fost expusa decat in ziua precedenta licitatiei, dar a putut fi admirata pe internet in saptamanile anterioare. I s-a precizat de la bun inceput anvergura si istoricul: o pictura care a figurat la Salonul Oficial din 1926, "o lucrare demna de Muzeul National". Dar Muzeul National sau vreo alta institutie, nu a participat la licitatie, ca si cum aceasta lucrare nu ar fi existat. Sigur, prezenta institutiilor oficiale ar fi putut bloca licitatia, mai ales daca proprietarul lucrarii ar fi acceptat un drept de preemptiune, daca ar fi oprit licitatia la prima oferta din partea unui muzeu, al unei biblioteci sau colectii publice. Dar nici macar nu s-a pus problema. Piata de arta nu este decat subiect de comentarii prin muzee si alte institutii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO