Ziarul de Duminică

Total / de Ziarul de duminică

Total / de Ziarul de duminică

Total / de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.09.2012, 00:05 52

Nassir Ghaemi - Genialii. Descoperirea legăturilor dintre leadership şi bolile mentale. Traducere din limba engleză de Magda Dumitru. In Genialii, Nassir Ghaemi studiaza indeaproape carierele si situatiile de criza ale unor lideri notabili precum Lincoln, Churchill, Ghandi, Martin Luther King, Jr., JFK si altii pentru a-si construi un argument pe cat de controversat, pe atat de convingator: aceleasi trasaturi caracteristice persoanelor cu tulburari mentale - realismul, empatia, rezilienta si creativitatea - ii fac pe acestia cei mai buni lideri in vremuri de criza. Combinand analiza patrunzatoare a dovezilor istorice cu ultimele cercetari din domeniul psihiatriei, Ghaemi demonstreaza cum aceste calitati au contribuit la un leadership de exceptie in cele mai potrivnice circumstante. Ipoteza lui Ghaemi este robusta si expansiva, explicand de ce oamenii perfect sanatosi precum Neville Chamberlain si George W. Bush au fost niste lideri atat de slabi. Desi oamenii sanatosi sunt lideri mai buni in vremuri pasnice, sanatatea mintala poate reprezenta o labilitate severa in momente de criza. Analiza indrazneata si documentata a lui Ghaemi ne ofera noi si puternice instrumente pentru a afla cine ar trebui sa ne conduca. Dar mai presus de toate, ne incurajeaza sa regandim perspectiva actuala asupra bolii mentale ca fenomen eminamente negativ.

Nassir Ghaemi este profesor de psihiatrie si farmacologie la Centrul Medical Tufts din Boston, unde conduce programul de tulburari mentale.

Mary Roach - Bagaj pentru Marte. Ştiinţa vieţii în vidul cosmic. Traducere de Doru Căstăian. Spatiul este o lume lipsita de lucrurile de care avem nevoie pentru o viata tihnita: aer, gravitatie, dusuri fierbinti, produse proaspete, intimitate, bere. Explorarea spatiului seamana intrucatva cu explorarea umanitatii insesi. La cate poate renunta cineva? Cate ciudatenii poti indura? Ce s-ar intampla daca n-ai mai merge timp de un an? Sau daca n-ai mai face sex? Sau daca n-ai mai putea mirosi o floare? Ce se intampla daca vomiti in casca in timpul unei calatorii in spatiu? Poate supravietui o fiinta umana unui salt de urgenta la viteza de 27.350 km/h? Pentru a raspunde la toate aceste intrebari, agentiile spatiale se folosesc de tot felul de simulari spatiale, care de care mai bizare. Asa cum are sa descopere chiar autoarea, e posibil sa vezi spatiul fara ca nici macar sa parasesti Pamantul. De la toaletele de pe navetele spatiale pana la testarea unui nou tip de capsula spatiala NASA intr-un crash test (cu un cadavru pe post de astronaut), Mary Roach ne face un tur incredibil al stiintei vietii in spatiu si al spatiului pe Pamant.

Mary Roach este autoarea bessellerurilor Stiff: The Curious Lives Of Human Cadavers, Spook: Science Tackles The Afterlife si Bonk: The Curious Coupling Of Science And Sex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO