Ziarul de Duminică

TRADUCERI / Cum să furi un milion. Sau mai multe

TRADUCERI / Cum să furi un milion. Sau mai multe
12.07.2010, 16:56 28

Născut în 1970, Brad Meltzer este autorul mai multor romane demare succes la public, între care şi romanul de faţă, din 2003."Milionarii"*) a apărut în această primăvară la Editura RAO.

Doi fraţi care lucrează la o bancă privată atat de exclusivistăîncat trebuie să ai minimum două milioane de dolari pentru a tenumăra printre clienţii săi, dau o lovitură. Unul dintre fraţi seaflă într-o poziţie executivă, celalălt, într-una inferioară, deînceput. Dar, împreună, folosind un program sofisticat de computer,transferă într-un cont banii la care au acces şi descoperă, dupătransfer, că s-au îmbogăţit cu trei milioane de dolari, în loc detrei sute de mii cat îşi imaginau. Intervine serviciul secret,urmează o amplă anchetă, cu urmăriri, dispariţii, lovituri deteatru, în care se descoperă că alţii erau adevăraţii făptaşi.

Romanul este un thriller financiar despre lumea sălbatică abăncilor, în care nebunia caştigului schimbă caractere, distrugeprietenii şi căsnicii, în care sunt implicate toate forţele uneisocietăţi. De asemenea, este un fel de avertisment în legătură cuformidabila putere pe care au dobandit-o noile tehnici electronicecare ascund şi modifică orice realitate. O poveste aproapeincredibilă, care te lasă cu sufletul la gură, care curge uşor şisurprinde cititorul. Morala poveştii este evidentă: e o eroare, unpăcat să furi mari sume de bani, faptul îţi complică viaţa. Meltzerinovează însă. "Suntem alături de aceşti fraţi - scria unul dintrecomentatorii americani -, ne plac, pentru că ştim că nu suntdiferiţi de noi. Ei caută pur şi simplu o ieşire dintr-o lume încare cel care munceşte nu prea are orizont. Cine ştie, poatenorocul va fi de partea noastră şi nu vom fi prinşi. Nu cred însăcă majoritatea ar proceda altfel."

Din păcate, deşi nu are părţi plictisitoare, romanul este prealung şi riscă să fie lăsat din mană de cititori, înainte caacţiunea să-i prindă într-atat încat să-i împiedice.

*) Brad Meltzer - "Milionarii". Editura RAO. Traducere dinlimba engleză de Andreea Şeler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO