• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Valul intunecat

TRADUCERI/ Valul intunecat
19.11.2009, 15:18 22
Cum am mai spus in prezentarea colectiei "Bestseller" (nr 474al Ziarului de Duminica), Editura Paralela 45 nu ofera nicioinformatie, cum ar fi fost normal, despre cartile pe care letraduce si autorii lor. Asa ca trebuie sa dai fuga la Google si saafli ce te-ar putea interesa.
De pilda, in cazul nostru, aflam ca Andrew Gross n-a nascut in1953, iar inainte de a fi scriitor a lucrat in businessul sportiv,apoi a fost ziarist si a colaborat o vreme cu James Patterson, celmai bine vandut scriitor de romane politiste din SUA; din 2005 atrecut pe cont propriu. Toate cartile publicate pana acum subsemnatura proprie (trei la numar) au ajuns best-selleruri si aufost traduse in multe tari ale lumii, inclusiv la noi (inaintearomanului de fata, aceeasi editura a mai tradus "Zona albastra"). Epacat, repet, pentru ca toate aceste minime informatii potconstitui o nada in plus pentru cititor si cumparator.
"Valul intunecat" este un amestec de thriller si mistery.Actiunea se petrece in Greenwich, un orasel din Connecticut. Oexplozie zguduie statia de metrou Grand Central din New York,distrugand trenul in care se afla sotul lui Karen Friedman,Charles, agent de asigurari de succes. Cateva zile mai tarziu, candinca mai sunt destule cadavre neidentificate, Karen accepta cruduladevar: cel care i-a fost sot vreme de optsprezece ani e mort. Vatrebui sa-si duca viata mai departe, singura, sa-si creasca cei doicopii. Numai ca apar doi indivizi necunonoscuti care ii cer oimensa suma de bani pe care le-ar datora-o fostul ei sot si desprecare ea habar n-are. De unde sa faca rost de ei? Cam la un an de lamoartea barbatului din care n-a fost gasita decat o parte dinservieta pe care o purta, femeia descopera cu groaza, intr-undocumentar tv, chipul sotului, care inca mai traia dupa explozie sise pierdea in multime. Charles Fiedman disparuse pur si simplu,lasand in urma trecutul.
In aceeasi perioada cu explozia de la New York mai au loc douastranii accidente, cu autori necunoscuti, in care doi tineri suntcalcati de automobile. Detectivul Ty Hauck reuseste, cu migala, sastabileasca legaturi intre cele trei evenimente. Si sa descoperefire complicate care o detemina pe biata femeie sa ajunga laconcluzia ca n-a stiut, de fapt, nimic despre barbatul langa care atrait atatia ani.
Un barbat implicat in felurite speculatii financiare, culegaturi cu noii imbogatiti ai Europei de Est, duri si inflexibili,stapanii unor averi colosale: "Averi care creasera echivalentulunei supereconomii, facand ca preturile de pe piata imobiliara saramana in crestere, marcile de lux sa prospere, fabricantii deiahturi sa nu-si mai vada capul de treaba, indicii bursieri de peWall Street sa ramana la niveluri ridicate. Dezvoltau economii asacum Fondul Monetar International dezvoltase altadata natiuniintregi: cumparand cu toptanul zacaminte de carbune la Smolensk,campuri de trestie de zahar pentru productia de etanol in CostaRica, otelarii in Vietnam. Orcium ar fi cazut sortii, ei sfarseauintotdeauna prin a iesi deasupra. Khodoshevsky isi crease cumainile lui mijlocul suprem de arbitraj! Cel mai protejat posibil,dintre toate fondurile cu capital protejat!" Asemenea oameni - simulti dintre cei care le sunt apropiati - n-au cum sa piarda si nuvor fi niciodata deranjati cu nimic, indiferent daca sunt laoriginea unor crime oribile. Aceasta este una dintre concluziilelui Andrew Gross. Altele le veti descoperi dvs, cartea fiind unthriller nu-i putem dezvalui actiunea si deznodamantul. O cartedespre care Joseph Finder scria in New York Times ca "decoleaza cao racheta si nu-si inceteaza vibratiile pana la final."
Cel mai cumplit, dupa ce inchizi cartea citita, este gandulca, in lumea de azi, se intampla des asemenea orori, ba chiar multmai mari, si in care mai niciodata nu se ajunge la faptasi.

O carte bine scrisa, bine tradusa si care se citeste dintr-orasuflare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325