Ziarul de Duminică

Trei regizori pentru un singur spectacol/ de Radu Constantinescu

 Trei regizori pentru un singur spectacol/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

02.12.2010, 23:32 42
La sfârşitulsăptămânii trecute, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a prezentatpremiera spectacolului "Roşia Montană/ Pe liniefizică şi pe linie politică", în regia triplă semnată deRadu Apostol, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean. Dramaturgulproiectului: Ştefan Peca. Coregrafia este semnată de FlorinFieroiu, scenografia de Andu Dumitrescu, iar muzica şi versurile deBogdan Burlăcianu (aka Bobo de la "Fără Zahăr"). Este primadată când cei trei regizori de la grupul dramAcum lucreazăîmpreună la acelaşi spectacol.

Textul a fost scris în urma unei documentări dedouă săptămâni realizată în Roşia Montană, în Abrud şi în cartierulRecea din Alba Iulia, la începutul lunii august. Documentarea (carea însemnat peste 50 de interviuri, material audio, video şi foto) afost finanţată prin programul AFCN şi a urmărit creearea unuimaterial care să stea la baza textului spectacoluluidramAcum produs de Teatrul de Stat Maghiar din Cluj.Documentarea la faţa locului a fost dublată de o documentareextensivă din media şi alte surse publice. La ea au participat ceitrei regizori, dramaturgul Ştefan Peca, scenograful Andu Dumitrescuşi cei şase actori aflaţi în distribuţia spectacolului: CsillaAlbert, András Buzási, Loránd Farkas, Csongor Köllő, Levente Molnárşi Cristina Toma. În urma documentării s-a scris textul.Repetiţiile au început pe data de 10 octombrie, la Cluj.

Spectacolul este o succesiune de poveşti bazatepe realitatea contradictorie (de multe ori paradoxală) de la RoşiaMontană - care de 15 ani reprezintă un adevărat experiment social,dar şi o imensă dilemă politică, economică, socială şi de media.Scenele încearcă, prin ficţiune, să surprindă această realitatecontradictorie "pe linie fizică şi pe linie politică", să pună îndiscuţie aspecte ale controversei Roşia Montană care nu au apărutacum pe scena de teatru. De la aspectele politice publice, până lapoveşti ale oamenilor din prezentul şi trecutul Roşiei Montane,toţi puşi faţă în faţă cu o Mare Ofertă, "Roşia Montană/ Pelinie fizică şi pe linie politică" îmbină diferite genuri deteatru - de la cel clasic şi musical, până la performance - pentrua crea o poveste relevantă pentru prezentul şi viitorul RoşieiMontane. Este o poveste despre mulţi, foarte mulţi bani, imenseinterese politice şi corporatiste, plus un arhiprezent "pact cudiavolul", de la cei mai înalţi demnitari la roşienii obişnuiţi.Dar este o poveste care nu îi priveşte doar pe roşieni, ci pe noitoţi.

Pentru cei interesaţi de subiect,anunţăm că în curând va fi lansat şi site-ul spectacolului, undevor putea fi găsite texte care n-au intrat în piesă, fotografii,video, bucăţi muzicale şi mult mai multe despre acest proiect.Spectacolul, jucat în maghiară, română şi engleză, va aveatraducere simultană în cască şi, în unele momente, supratitrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO