Ziarul de Duminică

Trilogia secolului/ de Stelian Ţurlea

Trilogia secolului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.09.2016, 00:06 2518

Într-un articol publicat în acest ziar în octombrie 2014 (comentând primul volum al trilogiei) mă întrebam cum ar arăta un roman (sau mai multe) care să reprezinte secolul al XX-lea aşa cum a fost, în care să regăseşti cam tot ce s-a petrecut. Cartea despre care vorbeam atunci şi vorbim şi în acest număr al ziarului face parte dintre acestea. Se cheamă „Trilogia secolului” şi este o carte imensă, fiecare volum are peste o mie de pagini: „Căderea uriaşilor”, „Iarna lumii” şi „Capătul veşniciei” *).  A apărut între 2010 şi 2014 în original, la noi între 2014 şi acest an. Primul volum descrie aproape ca nimeni altul perioada primului război mondial, până în 1924, al doilea volum perioada interbelică şi al doilea război mondial; al treilea volum – anii 60-80, dar epilogul se referă la un eveniment din 2008. Trilogia a fost scrisă de Ken Follett, autorul altor cărţi imense şi capodopere, despre alte epoci ale omenirii – „Stâlpii pământului” şi „O lume fără sfârşit”.

Ken Follett s-a născut în 1949 la  Cardiff, în Ţara Galilor. Licenţiat în filosofie, a lucrat ca ziarist la Evening News, în Londra, precum şi ca director de editură la Everest Books. Primul său bestseller, The Eye of the Needle, a obţinut premiul Edgar pentru cel mai bun roman, din partea Mystery Writers of America. Apoi a trecut la romanele istorice.

Trilogia este o epopee care urmăreşte vieţile câtorva familii din Anglia, Germania, Rusia, America, prin tulburările şi dramele celor trei războaie dintr-un secol (includem aici şi Războiul Rece). Romanul este o permanentă pendulare între Cardiff, Londra, Berlin, Sankt Petersburg, Washington, Paris şi multe alte oraşe, în fiecare din ele petrecându-se drame reale sau fictive cu sute de personaje ale trilogiei, multe dintre ele reale.

Un concept măreţ, dar şi o realizare pe măsură, care acaparează atenţia oricărui cititor, dar cu deosebire a celui care a trăit (direct sau ca martor de la distanţă) măcar întâmplările ultimului volum. La fel ca şi în precedentele două volume, în „Capătul veşniciei” – tradus în prima parte a acestui an – regăseşti toate marile   frământări politice şi sociale ale sfârşitul secolului trecut: ridicarea Zidului Berlinului, războiul din Vietnam, mişcarea pentru drepturile civile ale negrilor americani, asasinarea fraţilor Kennedy, a lui Martin Luther King, dar şi a altor personalităţi, criza rachetelor nucleare din Cuba, schimările dramatice din Uniunea Sovietică, mişcarea hippy şi revoluţia rock, căderea Zidului şi prăbuşirea comunismului – şi încă multe altele la care cititorii mai în vârstă vor fi fost martori, asemenea semnatarului rândurilor de faţă. Iar autorul rândurilor de faţă mărturiseşte că a retrăit emoţia, neliniştea, spaimele acelor momente despre care, în multe rânduri, a şi scris în revista de politică externă „Lumea”, în regimul trecut.

Un roman în care apar de toate – dragoste, ură, război, revoluţii, patimi,  prejudecăţi, dihonii politice, hăţiş de acţiuni dramatice, reconstituire a unor lumi apuse, dar ai căror urmaşi suntem. Cu personaje fictive şi şi personaje reale, cele care au făcut istoria. Un adevărat bildungsroman, la sfârşitului unei lumi, cu caracteristici distincte şi naşterii alteia, încă în fierbere.

Uimitor este că imensul roman se desfăşoară foarte firesc, cu adevăruri crude, nu urmăreşte conspiraţii, iar personajele fictive care chiar vor să-şi trăiască viaţa sunt extrem de credibile.

Nu e de mirare că acest volum care încheie Trilogia Secolului, ca de altfel şi Trilogia însăşi, ocupă locul I pe lista bestsellurilor din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Danemarca, Italia şi Spania. Nu cred să existe lectură mai copleşitoare şi mai instructivă, exceptând cărţile docte de istorie.

 

*) Ken Follett – Capătul veşniciei. Volumul al treilea din Trilogia secolului. Editura RAO, traducere din limba engleză de Bogdan Olteanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO