Ziarul de Duminică

Tudor Banuş: „În România există cărţi scandalos de scumpe în raport de ce ascund între coperţi”

Tudor Banuş: „În România există cărţi scandalos de scumpe în raport de ce ascund între coperţi”/ de Daniel Nicolescu

Tudor Banuş: „În România există cărţi scandalos de scumpe în raport de ce ascund între coperţi”/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

29.07.2011, 00:07 631

- În condiţiile în care proliferează cartea electronică,e-book-ul, crezi că grafica de carte mai are vreo şansă desupravieţuire? Crezi că meseria de ilustrator de carte va mai aveavreun rost?

- Nu pot să prevăd viitorul. Trebuie însă văzut ce fel deilustraţie. Există graficieni specializaţi, cei care practicăinfografia, şi care lucrează, eficient, direct pe calculator. Înnumeroase reviste, există ilustratori care, cu Photoshop-ulasamblează diferite imagini, le decupează, le aranjează. Ei au acumcăutare, pentru că sunt în rezonanţă cu epoca noastră, cutehnosfera. Ei sunt gustaţi. Pe mine, însă, mă interesează limbajuluniversal al gravurii, care s-a format de-a lungul secolelor şicare a ajuns să poată exprima aproape toate situaţiilereprezentabile. E un limbaj care, pe mine, mă satisface din plin. Eun limbaj veşnic, dar care trece în ochii celor care îl contemplăîn ziua de azi drept datat. Cum însă generaţiile care vin vorcomanda ce vor să vadă, probabil că acesta va fi uitat, lăsatdeoparte.


- Înţeleg că demonul Adobe nu te-a ispitit niciodată?

- Nu, niciodată, pentru că, pentru mine, hârtia şi un creion şio gumă, eventual, reprezintă instrumentul complet. E ca orga. Poţisă faci practic orice cu un creion şi o hârtie. Deci nu, nu amsimţit nevoia unei complicaţii tehnologice care, e drept, dăposibilitatea de a ajunge la imagini mult mai spectaculoase decâtcele produse cu bătrânul şi simplul creion. Una peste alta,Photoshop-ul e foarte util când vrei să măreşti contrastul, cândvrei să schimbi nişte culori, să pui drept o fotografie strâmbă, şiapoi să trimiţi imaginea pe e-mail.

-Pe de altă parte, există tableta grafică.

- E-adevărat, dar n-am încercat-o nici pe asta. Nu trebuie uitatcă tableta nu lasă în urmă un original. Astfel, aura unicatului sepierde. Desigur, n-am nimic împotriva "multiplelor", cum elitografia. Eu o practic destul de mult, o execut alb-negru şi apoio colorez cu acuarelă. Deci, sigur, tableta grafică e OK, dar nupentru mine. Poate va fi cândva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO