Ziarul de Duminică

Tunuri cu terenuri

Tunuri cu terenuri
16.06.2010, 15:24 184

Mult tupeu, plus un teren cu valoare mica in extravilan, egal unteren cu valoare mare, intravilan. Formula poate da cu plus, dacastii cum sa faci afaceri cu statul roman. Iar cind institutiilestatului scapa de sub control, paguba e in buzunarul fiecaruiadintre noi. In Romania, din pacate, destepti sint cei care sefofileaza printre scaparile lasate de lege si nu cei care au grijaca tara sa evolueze normal.

De noua ani, Agentia Domeniilor Statului e o sursa inepuizabilade terenuri valoaroase date pe bani de nimic sau in schimbul unorparcele din care nu se poate scoate profit. Agentia a fostimplicata in nenumarate scandaluri imobiliare cu iz penal. Cel mairecent e in plina desfasurare. La Sibiu, un om de afaceri potent siinfluent a reusit sa primeasca aproape un milion de metri patratiin oras.

La schimb a dat generos statului terenuri extravilaneimprastiate in patru zari. Iata povestea unei afaceri de tipromanesc.

Un lant de minciuni, scuze si eschive s-a format in jurulacestui schimb suspect de terenuri. Am incercat sa descurcamhatisul documentelor in spatele carora s-a ascuns afacerea. N-amgasit insa interlocutori acolo unde trebuia: Agentia DomeniilorStatului si-a spus parerea intr-un comunicat sec. Omul de afaceri,Ilie Carabulea, ni s-a adresat pe un ton amenintator. Semn ca inRomania, cine este protejat de anumite institutii alte statuluiroman, se simte putrenic.

La sfarsitul anului trecut, la Sibiu, a avut loc o tranzactieimobiliara de proportii. Aparent, nimic deosebit. Doar ca asupraacestei tranzactii a inceput sa planeze repede o ceata viscoasa,alimentata de tacerea suspecta a celor implicati si chiar deminciuni spuse de semnatarii contractului: un om de afaceri siautoritati ale statului. Fiecare incerca sa ascunda detaliileafacerii, care ar fi trebuit sa fie publica si transparenta.

In 4 decembrie 2009, Agentia Domeniilor Statului, institutie dinsubordinea Ministerului Agriculturii ce ar trebui sa administrezeterenurile agricole ale statului roman, si Ilie Carabulea, unpotent si controversat om de afaceri din Sibiu, bat palma pentru unschimb de terenuri care ar starni chiar si invidia lui GigiBecali.

Carabulea da statului 160 de hectare de teren si primeste inschimb 96 de hectare, adica un milion de metri patrati. Un schimbaparent profitabil pentru statul roman, numai ca in acest caz nucantitatea, ci calitatea este cea care sare in ochi. Pamanturiledate de omul de afaceri sunt terenuri agricole imprastiate in 4locuri ale judetului Sibiu. La schimb el primeste o parcelacompacta intravilan, la marginea orasului Sibiu, intr-o zona inplina dezvoltare.

Bogdan Gicu, presedintele Uniunii Nationale a AgentilorImobiliari Sibiu, spune ca "96 de hectare in aceasta zona dinpunctul meu de vedere e aur curat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO