• Leu / EUR4.9221
  • Leu / GBP5.6028
  • Leu / USD4.5466
Ziarul de Duminică

Turneul Vioara lui George Enescu/ de Ziarul de duminică

Turneul Vioara lui George Enescu/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

03.10.2014, 00:04 24

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail sunt protagoniştii celei de-a treia ediţii a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie - 15 octombrie 2014. Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, părăseşte Muzeul Naţional George Enescu - în patrimoniul căruia se află - şi pleacă la drum din Bucuresti, prin satele României, Braşov si din nou la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

Pentru prima dată în acest an, vioara lui Enescu a răsunat în parcurile bucureştene - pe 27 septembrie, în Foişorul din parcul Herăstrău şi pe 28 septembrie, în Foişorul din parcul Cişmigiu. Cele doua recitaluri au fost sustinute de ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus, aşa cum a făcut şi marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe locuri din România. Elevii de la sate au fost cel mai aproape de spiritul turneului: „Erau extrem de plăcut impresionaţi. Am făcut un fel de  lecţii deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alţii nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră şi dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert şi tot este un câştig. Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit”, a declarat Gabriel Croitoru.

 

În acest turneu, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail au invitat alături de ei patru tineri talentaţi, elevi ai liceelor de muzică din ţară: pianistul Radu Prisada va cânta la Greci în judeţul Tulcea, violonistul Mihail Ciprian Reuţ din Suceava va cânta alături de Gabriel Croitoru la Tescani în judeţul Bacau, la Gura Râului în  judeţul Sibiu va urca pe scenă violonista Maria Marica din Cluj, iar la Slătioara în judeţul Vâlcea a fost invitat violonistul Mircea Dumitrescu. Toţi cei trei elevi violonişti sunt invitaţi la Sala Radio, la recitalul de gală ce va marca încheierea turneului.

Programul cuprinde lucrări de Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens. La finalul turneului, la Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susţinut de George Enescu şi Alfred Alessandrescu.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro şi www.radioromaniamuzical.ro.

 

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014

27 septembrie, ora 12 - Foişorul din parcul Herăstrău

28 septembrie, ora 12 - Foişorul din parcul Cişmigiu

29 septembrie, ora 17  - Jurilovca, jud. Tulcea

30 septembrie, ora 17  - Greci, jud. Tulcea

  2 octombrie, ora 17  - Tescani, jud. Bacău

  6 octombrie, ora 17  - Sălişte, jud Sibiu

  7 octombrie, ora 17  -  Gura Râului, jud Sibiu

  8 octombrie, ora 17  - Horezu, jud.Vâlcea

  9 octombrie, ora 17  - Slătioara, jud.Vâlcea

13 octombrie, ora 17.00 - Braşov, Sala Patria

15 octombrie, ora 19  - Bucureşti Sala Radio

 

Programul  concertelor din parcuri şi din sate

Pugnani - Kreisler -  Siciliana şi Rigaudon

Leclair - Sarabanda şi Tamburina

Kreisler - Preludiu şi Allegro

Scărlătescu -  Bagatela

Enescu - Balada

Enescu - Lăutarul

Dvorak - Humoresque

Tartini – Kreisler - Variaţiuni pe o temă de Corelli

Saint-Saens - Introducere şi Rondo capriccioso

 

Programul concertului de la Sala Patria din Braşov şi Sala Radio din Bucureşti

W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioară şi pian

L. van Beethoven - Sonata nr. 6 în La major pentru vioară şi pian

G. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioară şi pian

 

Fotografii de Virgil Oprina

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9221
Diferență: 0,3896
Ieri: 4.9030
Azi: 4.5466
Diferență: 1,1795
Ieri: 4.4936
Azi: 5.6028
Diferență: 0,4122
Ieri: 5.5798
Azi: 4.8998
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.8925