Ziarul de Duminică

„Tzara România”/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

19.02.2016, 00:05 138

Cu ocazia celebrării a 100 de ani de dadaism, în cadrul expoziţiei TZARA. DADA. ETC. organizată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti împreună cu ICR – Institutul Cultural Român, ieri 18 februarie a avut loc conferinţa „Tzara România”, susţinută în limba engleză de istoricul Marius Hentea. Desfăşurat în incinta Hanului Gabroveni, evenimentul a fost urmat de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada şi România, la care au participat Marius Hentea, Sorin Alexandrescu şi Cătălin Davidescu.

Subiect – componenta culturală românească a operei şi acţiunilor avangardiste ale  lui Tristan Tzara. Marius Hentea (foto 4) este cel care recuperează vectorul creativ românesc al lui Tristan Tzara în propulsarea avangardei internaţionale. În debutul dezbaterii a fost lansat catalogul expoziţiei TZARA. DADA. ETC., editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefaţă de Henri Béhar şi note de Cătălin Davidescu. Evenimentul s-aîncheiat printr-un concert susţinut de PFA Orchestra, o adaptare originală a lucrării „Ursonate” de Kurt Schwitters, special realizată de orchestra de improvizatori pentru aniversarea Centenarului Dada.

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Göteborg, Suedia, născut în România, dar plecat în 1984, la vârsta de 5 ani, în SUA, este la ora actuală biograful recunoscut internaţional al lui Tristan Tzara. Volumul său, TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara, publicat de MIT Press (2014), care a primit premiul Robert Motherwell, aduce în prim plan, după o cercetare exhaustivă, figura unui Tristan Tzara pentru care educaţia primită şi cultura în care s-a dezvoltat în primii săi ani la Bucureşti apar drept decisive în constituirea personalităţii dadaiste viitoare.

Expoziţia TZARA.DADA.ETC reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în acelaşi timp şi prima expoziţie la nivel internaţional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediţie a lui Tzara, ilustrată de marii artişti ai lumii cu care a colaborat. În cadrul expoziţiei sunt prezentate desene şi lucrări originale de grafică semnate de avangardişti de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu, cărţi de artist şi publicaţii avangardiste istorice, afişe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât şi o colecţie impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieţii sale. Lucrările prezentate aparţin familiei colecţionarului Emilian Radu.

TZARA. DADA. ETC. poate fi vizitată gratuit începând cu 5 februarie până pe 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90). Expoziţia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers iniţiat şi coordonat de ARCUB.

TZARA. DADA. ETC. este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă la Universitatea Bucureşti, cu publicaţii în domeniul avangardei europene în România şi străinătate (inclusiv despre Tristan Tzara în revista Centropa, New York). Cătălin Davidescu, este istoric de artă şi expert autorizat în artă şi publicaţiile de avangardă.

Sorin Alexandrescu, profesor emerit de semiotică şi limba română la Universitatea din Amsterdam, şi totodată profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, a fondat L’Association Internationale d’Etudes Roumaines (1974), precum şi Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (2001), al cărui director este în prezent. De-a lungul anilor, a fost premiat cu numeroase distincţii, printre care amintim premiul Uniunii Scriitorilor pentru cartea Faulkner în anul 1969, Medalia de Onoare a Universităţii din Amsterdam în anul 1995 şi a publicat articole ştiinţifice despre literatura şi istoria României.

Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colecţionari români actuali de artă modernă şi contemporană. Unul dintre numele de frunte ale colecţiei sale este Tristan Tzara. Aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzând desene, documente olografe şi corespondenţă, fotografii de epocă, reviste şi volume bogat ilustrate cu lucrări de grafică originală semnate de artiştii enumeraţi mai sus şi de mulţi alţii, alcătuiesc un corpus fără egal.

PFA Orchestra a fost formată în noiembrie din 2015 cu ocazia festivalului de muzică spectrală Sonic Trans-Fusions, iar muzicienii participanţi sunt aleşi dintre bucureştenii cu cele mai interesante proiecte experimentale. Membrii sunt : Diana Miron (vioară), David Szederjessi (percuţie), Eduard Gabia (baterie), Marian Câtu (electronice), Cristian Fierbinţeanu (voce), Dan Michiu Dinescu (casetofoane), Andreea Tincea (voce), Daniel Stanciu (electronice), Bogdana Dima (acordeon), Laurenţiu Coţac (contrabas) şi Cosmin Postolache (voce).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO