Ziarul de Duminică

Ucenicul-vrăjitor în bucătărie

Ucenicul-vrăjitor în bucătărie

Autor: Ziarul de Duminica

20.07.2012, 00:01 64

Jeff Potter

Arta culinară pentru studioşi

Bucătărie ştiinţifică, trucuri nemaipomenite şi mâncare bună

Editura Paralela 45

Traducere din limba engleză de Bogdan Chircea. Cartea aceasta, din care "Ziarul de duminică" a publicat câteva fragmente la începutul anului, nu este o carte despre gătit. Este o carte despre înţeles, gândit, judecat şi creat. Reţete sunt din belşug în cărţi şi pe internet. Ingrediente, cantităţi, moduri de preparare îţi sar în cale la tot pasul. Cu poze ademenitoare, atractive, care te fac să salivezi - mă rog, nimeni nu garantează că sunt la fel de gustoase pe cât sunt de arătoase. Sunt lucruri pe care oricare studios le ştie.

Autorul se explică: "Dacă te interesează să afli, să ştii, să înţelegi mecanismele şi fenomenele misterioase care îţi pun pe masă o salată gustoasă, o friptură rumenită cu arome acaparatoare, o prăjitură pe care o mănânci şi din ochi, Arta culinară pentru studioşi îţi este dedicată, destinată şi recomandată. Important nu este să fii bucătar de profesie sau doar amator, pasionat sau nu de gastronomie. Ce contează cu adevărat este să fii curios să afli şi să ştii."

"Dacă te recunoşti în calităţile studiosului, Arta culinară pentru studioşi te învaţă să-ţi satisfaci pasiunea faţă de cunoaştere. Să îţi delectezi familia şi prietenii cu preparate de excepţie. Realizate de tine, în propria bucătărie. Şi chiar create de tine. Pentru că Arta culinară pentru studioşi face din studiosul curios un ucenic vrăjitor în bucătărie. Îţi explică de ce este nevoie ca un preparat oricât de simplu sau oricât de complicat, să ajungă pe platou exact aşa cum îl vrei. Să ştii să jonglezi cu arome, condimente, mirodenii şi ingrediente exotice care fac adevărata magie a artei gastronomice. Şi să îţi iasă de fiecare dată, exact cum vrei."

"Informaţiile din această carte îţi sunt împărtăşite de maeştri bucătari din întreaga lume, proprietarii unor restaurante renumite, despre care se spune că Este mai uşor să intri la Harvard decât să obţii o rezervare în unele dintre ele. Oamenii aceştia, pentru care bucătăria şi gătitul reprezintă atelierul şi arta gastronomică în care ei se delectează ca oricare mare creator, sunt o mină de aur de informaţii şi ponturi pentru studiosul care se respectă.

După ce am spus ce este Arta culinară pentru studioşi, voi spune şi ce nu este. Nu este o carte de bucate clasică. Nu te dăscăleşte. Îţi explică fenomenele care se petrec sub ochii, sub nasul şi în imediata apropiere a papilelor tale gustative."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO