Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA/ Ce face un ambasador al culturii de Ziua Mondiala a Teatrului

ULTIMA ORA/ Ce face un ambasador al culturii de Ziua Mondiala a Teatrului
25.03.2010, 14:22 24
Puţin după reprezentaţia de mare succes a spectacoluluiTrei surori in regia lui Gabor Tompa (foto) laBudapesta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a primit invitaţia de ajuca patru spectacole in importante teatre ale capitalei ungare.Invitaţia a fost lansată de către BiroulEgtajak,organizatorul programului "Seri Teatrale la Budapesta". Scopulacestui program este de a oferi spectatorilor din Budapesta oimagine a culturii teatrale maghiare contemporane prin viziuneaartiştilor de peste hotare.
In perioada 26-29 martie vor fi prezentate spectacolele:Richard III de Shakespeare, Născut pentruniciodată de Andras Visky (ambele montate de Gabor Tompa),spectacolul pentru copii Dincolo de Muntele-Mânjit,de Daniel Varro - Gabor Presser (regia: Attila Keresztes) şiproducţia Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, ceamai recentă premieră a teatrului (regia: Andrei Şerban).
Reprezentaţia de deschidere a seriei programelor, in data de26 martie, ca o avanpremieră la Ziua Mondială a Teatrului, va fiRichard III. Spectacolul va avea loc de la ora19.00 in Vígszínhaz (Teatrul de Comedie), "in aceeaşi clădireproiectată de Fellner şi Helmer, unde a fost prezentat spectacolulTrei surori. Ambele producţii au fost puse in scenăde Gabor Tompa.
In data de 27 martie, de la ora 18.00 va avealoc spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj prezentat inpremieră vara trecută, la Avignon: Născut pentruniciodată. Piesa a fost jucată de 23 ori in cadrulprogramului OFF al festivalului, fiind inclusă de către portalulfestivalier.net intre cele mai bune spectacole ale anului2009. De la ora 20.00, in sala mică a TeatruluiMerlin, regizorul spectacolului şi directorul singurului teatrumaghiar care actualmente este membru al Uniunii Teatrelor dinEuropa, Gabor Tompa va fi invitat la o discuţie cu AdrienneDarvay Nagy. Discuţia este intitulată "Ambasador alteatrului in lumea largă", având in vedere că Gabor Tompa aprimit in ianuarie 2009, la New York, titlul de "Ambasador alCulturii Maghiare", din a cărui justificare cităm: "Cariera lui,care de cele mai multe ori se exprimă in limba maghiară, este unexemplu eclatant al afirmaţiei că teatrul bun nu cunoaşte frontierelingvistice, politice sau culturale."
In data de 28 martie, de la ora 16.00, publiculva putea viziona spectacolul pentru copii de Daniel Varro şi GáborPresser: Dincolo de Muntele-Mânjit in regia luiAttila Keresztes, la Teatrul Pesti Magyar Színhaz.
In sfârşit, in 29 martie, de la ora 20.00 va fiprezentat cel mai recent spectacol al regizorului Andrei Şerban,Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, de asemenea laTeatrul Pesti Magyar Színház.
P.S.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată in 1961 de cătreInstitutul Internaţional de Teatru (ITI). Este sărbătorită anual,la data de 27 martie, de Centrele ITI si de comunitatea teatralăinternaţională. In fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului fiecareţară işi poate organiza propriul său eveniment. In România,evenimentul naţional este campania "Artiştii pentru artişti", cu unspectacol-emblemă, cu participarea instituţiilor de profil din ţarăşi cu un mesaj naţional semnat de Ion Caramitru. Spectacolul dinacest an este "In căutarea dorului pierdut", Tudor Gheorghe.Spectacolul are loc luni, 29 martie, ora 19.00, la Teatrul NaţionalBucureşti, Sala Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO