Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / „Evadatul din icoana” s-a reintrupat duminica, in Piata Sfantul Stefan

ULTIMA ORA / „Evadatul din icoana” s-a reintrupat duminica, in Piata Sfantul Stefan

In imagini: 1, 2, 3. Bustul lui Mircea Vulcanescu si personalitati care l-au evocat: 4. Dan Haulica; 5. Mariuca Vulcanescu; 6. Mihai Oroveanu; 7.Ion Papuc; 8. Mihai Sora; 9. Ana Blandiana; 10. Primarul Neculai Ontanu

04.11.2009, 14:16 175

Discipol al lui Nae Ionescu, prieten cu Eliade, Noica si Cioran,licentiat in Filosofie si Drept, doctor in Stiinte Economice siPolitice la Paris in 1927, s-a preocupat, dupa 1937, de elaborareaunui model ontologic al omului romanesc, conturat indeosebi in"Omul romanesc", "Ispita dacica", "Existenta concreta in metafizicaromaneasca" si "Dimensiunea romaneasca a existentei". Acest dinurma text este una dintre lucrarile fundamentale pentruspiritualitatea romaneasca.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial, Mircea Vulcanescu afost insarcinat cu gestiunea financiara a treburilor tarii, sarcinade care s-a achitat exemplar, reusind sa dubleze finantelestatului, intr-o perioada atat de tulbure cum a fost razboiul si,fapt cu totul remarcabil, fara sa se imbogateasca el insusi. Cafost subsecretar de stat la Ministerul de Finante (ianuarie 1941 -august 1944) in guvernul lui lon Antonescu, a fost judecat in 1946si condamnat la opt ani de temnita grea. A murit in inchisoarea dela Aiud.
Se spune ca, inchis la Aiud, alaturi de majoritatea eliteiromânesti, Mircea Vulcanescu a tinut o serie de conferinteconsiderate subversive de tortionari, pentru ca le mentineaoamenilor moralul. Drept urmare, a fost izolat, la fel ca alti 12barbati din celula sa, in hrubele sectiei 1. Acolo au fostdezbracati in pielea goala si lasati intr-un frig cumplit, farapaturi sau scaune pe care sa sada. Epuizat, unul dintre detinuti acazut din picioare dupa cateva ore. Vulcanescu s-a asezat pe cimentca o saltea pentru cel doborat, salvandu-i viata. Filosoful a muritinsa pe 28 octombrie 1952, bolnav de plamani, ca urmare atratamentului inuman la care a fost supus. Avea 48 de ani si alasat un indemn celorlalti: "Sa nu ne razbunati!".
Ion Constantinescu-Maracineanu povesteste despre ultimele clipe sicuvinte ale lui Mircea Vulcanescu in revista "Memoria":"Stradaniile mele la altarul culturii s-au dovedit a fi zadarnice.Potentatii vremii n-au nevoie de cultura. Pseudocultura si-a intinstentaculele ca o caracatita. Nu stiu ale cui pacate indura acestneam ospitalier. Boala mi-a macinat si ultima farama de vlaga. Suntla capatul puterilor. Ma vedeti in ce hal am ajuns. O caricatura deom. Charon ma asteapta sa ma treaca Styxul."
Mircea Vulcanescu a fost prieten cu Mircea Eliade si Emil Cioran.Acestia au plecat din tara si au facut cariera in Apus. Vulcanescua ramas si a facut puscarie in tara. Dar a ramas unul dintre celemai ascutite spirite ale constiintei romanesti din perioadainterbelica, scrierile sale fiind masiv reeditate dupa 1990. De laParis, Cioran il descria intr-unul din textele sale pe MirceaVulcanescu ca pe "evadatul dintr-o icoana".
Casa in care a locuit se gaseste pe strada Popa Soare la nr. 16A.
Nu departe de aceasta casa, in Piata Sfantul Stefan, s-a inauguratduminica, 1 noiembrie, bustul lui Mircea Vulcanescu, sculpturarealizata de Valentina Bostina (1940-1994). (Putine se stiu sidespre aceasta sculptorita remarcabila, drept care deschidemaceasta paranteza. Operele sale, in metal mai ales, se afla cudeosebire in strainatate, multe in zona Strasbourg si in Germania,dar si in cateva orase romanesti de provincie. Au ramas de la eamai multe busturi ale unor remarcabili romani si multe proiecte demonumente, singurul realizat fiind Monumentul Independentei de laPiatra Neamt. Bustul lui Mircea Vulcanescu a fost realizat lainceputul anilor 90, cu ajutorul inginerei-metalurg Brenner, si afost donat de sotul ei, scriitorul Ion Papuc, Primariei Sectorului2).
Dupa amplasarea monumentelor dedicate lui Petre Tutea (in urma cucinci ani) si Mircea Eliade (in acest an) in parcuri din Sectorul 2(si, culmea, foarte aproape unul de altul), era obligatorieintregirea "triadei" elitei românesti cu bustul lui MirceaVulcanescu. (Bustul lui Petre Tutea poate fi admirat in curteabisericii de pe strada Popa Soare, cel al lui Mircea Eliade, cativapasi mai departe, pe strada Mantuleasa).

La evenimentul de duminica, 1 noiembrie, din piata SfântulStefan, alaturi de fiica filosofului, Mariuca Vulcanescu, si deprimarul Neculai Ontanu, au fost invitati sa rememoreze amintirealui Mircea Vulcanescu presedintele Asociatiei Internationale aCriticilor de Arta, Dan Haulica, directorul general al MuzeuluiNational de Arta Contemporana Mihai Oroveanu, filosoful Mihai Sora(care l-a intalnit pe Vulcanescu la Paris, pe cand studia cu obursa), Ion Papuc, Ana Blandiana si, fireste, fiica, MariucaVulcanescu. Cu totii au tinut sa observe ca Mircea Vulcanescu poatefi socotit cu adevarat un model de care tara are nevoieintotodeuna, dar cu deosebire in vremuri de criza.

STELIAN TURLEA(n. 1946) a urmatstudii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, afost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO