Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / Marturisile Generalului despre Revolutie

ULTIMA ORA / Marturisile Generalului despre Revolutie
21.12.2009, 15:55 484

Editura RAO a lansat, in urma cu cateva zile, un volum care vastarni cu siguranta mult interes - "In sfarsit, adevarul...Generalul Victor Atanasie Stanculescu in dialog cu Alex MihaiStoenescu". Un volum menit sa marcheze 20 de ani de la evenimenteledin decembrie 1989, care reuneste cinci interviuri acordate degeneralul Victor Atanasie Stanculescu istoricului Alex MihaiStoenescu (primul in 2004, iar urmatoarele in 2009). Cel de-alcincilea interviu a fost inregistrat pe 30 noiembrie 2009, chiar inSpitalul Penitenciar Jilava, unde e inchis generalul Stanculescu.Protagonistul vorbeste aici, pentru prima data, despre colaborareasa cu serviciile secrete britanice si maghiare, despre faptul ca acunoscut dinainte in detaliu cum a fost planificata in strainataterasturnarea lui Nicolae Ceausescu si despre distrugerea Securitatiide catre Armata.

"Sunt dezvaluiri ale lui Stanculescu - spune istoricul AlexMihai Stoenescu - despre faptul ca a stiut ce urmeaza sa seintample. Rasturnarea lui Ceausescu a fost hotarata in strainatatede sovietici si americani, iar el a fost informat in legatura cutot. Descrie inclusiv o intalnire pe care a avut-o la laculBalaton, in Ungaria, cu seful KGB. Stia inlcusiv faptul ca va fi unconflict intre Armata si Securitate."
Seful KGB, isi aminteste generalul, "era preocupat de faptul caliberalizarea gorbaciovista va fi respinsa de romani, pentru ca eiresping tot ce vine de la Moscova, din principiu. El tot repeta:<<Trebuie sa faceti ceva, sa cooperati>>."
Decizia de suprimare a lui Ceausescu a venit pe linia serviciilorsecrete sovietice? intreaba istoricul. Generalul Stanculescuraspunde scurt: "GRU si KGB combinati".
Cine au fost teroristii? "Fenomenul terorist a avut douacomponente. Componenta externa, sovietica, si componenta interna, acelor care, vazand ca regimul a fost rasturnat, trebuiau sa facareactia la aceasta actiune. Teroristii prinsi de noi, la Armata, sidovediti au recunoscut ca au plecat si ofiteri din unitati (...) Audisparut un timp si pe urma au revenit in unitati. Si nu se stie ceau facut in timpul asta."

Iata un fragment din intreviul din 24 iulie 2009, acordat inSpitalul Militar Central, Bucuresti:
VAS: La Balaton am fost cu sotia si nu m-amdespartit de ea nici un moment. Deci momentul racolarii este oinventie a Securitatii. Nu a fost, pentru ca, efectiv, fiind cusotia si cu fata, am stat "la pachet". Chiar si la intalnirea astacu cei trei, ele au fost la masa cu noi. Mare lucru ele nuintelegeau, iar cateodata vorbeam in maghiara. Eu n-am iesit dinzona, dormitorul casei si cladirile de acolo, sa ma duc laBudapesta pentru o aventura.
AMS: Probabil ca Securitatea a incercat omodalitate de a va bloca accesul la o functie politica in care nuva mai puteau urmari, pentru ca le era interzis. Opinia mea este caei au combinat informatiile de la Directia a III-a, desprecontactul de la Balaton, cu informatiile de la Contrainformatiimilitare, unde apareati ca mare crai.
VAS: Mai mult ca sigur. Se adaugau tot felul delucruri ca sa te compromita.
AMS: Stim acum ca Stefan Andrei s-a dus la NicolaeCeausescu cu diferite alte probleme si cu ocazia asta l-a intrebatsi de ce a fost scos de pe liste Stanculescu. Si Ceausescu a spus,va reproduc aproape mot-a-mot: "Cei de la Securitate mi-au transmisprintr-un raport ca a fost racolat in Ungaria cu niste femei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO