Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / Monumentul Holocaustului din Bucuresti

ULTIMA ORA / Monumentul Holocaustului din Bucuresti
08.10.2009, 16:11 940
Pe 8 octombrie, s-a inaugurat Monumentul Holocaustului, infostul parc din spatele fostei cladiri a Ministerului de Interne,in apropierea Dambovitei si a Primariei Capitalei, in spatiuldelimitat de strazile Lipscani-Ion Brezoianu-Mihai Voda si ing.Anghel Saligny.
Pe o suprafata de 2.894 de mp din domeniul public al Capitalei(de pe care, in luna iunie, au fost taiati 32 de arbori grosi,starnind protestul unor asociatii civice ecologiste), au fostridicate cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, ViaDolorosa, Roata Tiganilor si Coloana. Initiativa realizariimonumentului a apartinut Ministerului Culturii si Cultelor, caurmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studiereaHolocaustului din Romania si a consultarilor cu reprezentanti aiFederatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wieselsi ai supravietuitorilor Holocaustului.
Memorialul Holocaustului este realizat de sculptorul PeterJacobi, care a castigat un concurs organizat in prima parte aanului 2006 de catre Ministerul Culturii. Elementul definitoriupentru Memorial estei "miscarea", creata prin jocul de lumini siumbre, potrivit unei declaratii a sculptorului, de la momentulrespectiv. Memorialul va fi partial sub nivelul solului, aspectmenit sa sugereze faptul ca adesea evreii au trait si au muncit inspatii subterane. In afara de sculpturi, in exteriorul Memorialuluieste amplasat un zid de aproximativ 300 de metri patrati din placide fibra, pe care sunt perforate mai multe texte, reprezentativepentru Holocaustul din România. Printre acestea se afla un textpropus de Ministerul Culturii si numele localitatilor unde a avutloc pogromul.
Texte explicative pentru toate elementele memorialului vor figravate in peretii culoarului (incinta centrala), in trei limbi.Coloana are o inaltime de 20 de metri, poate fi vazuta de ladistanta, are o compozitie complexa, schimbandu-si profilul candvizitatorul o inconjoara, semnificatia amintirii e intentionata.Relieful Via Dolorosa, din granit, stilizeaza o cale ferata careaminteste de transporturile inumane ale victimelor. Roata Tiganiloreste o sculptura de aproximativ 2,8 m in diametru, din fontaturnata, care aminteste de migratia rromilor din India catreEuropa.
Proiectul Monumentul Holocaustului a fost aprobat de ConsiliulGeneral al Municipiului Bucuresti pe 29.10.2008.
Nascut la Ploiesti in 1935, sculptorul Peter Jacobi a emigratin Germania in 1970, la noua ani dupa ce a absolvit Institutul deArte Plastice din Bucuresti. La scurt timp, a primit PremiulBienalei de la Sao Paulo (1973), iar in 1974 a fost laureat cupremiul Fundatiei Lewis Comfort Tiffany, din New York. Jacobi aexpus, in cadrul unor manifestari personale si de grup, inmajoritatea tarilor europene, in Statele Unite, in Australia etc.Lucrarile sale se gasesc in muzee importante si in mari colectiiprivate si publice din Europa, America si de pe altecontinente.
Dupa anii '90, artistul a revenit in Romania cu diferiteproiecte. Dintre acestea, cel mai important de pana acum a fostevenimentul din 2002, cand Muzeul National de Arta a Romaniei i-agazuit o expozitie retrospectiva. Cu aceasta ocazie, Peter Jacobi aprimit din partea Academiei Romane premiul Ion Andreescu.Recunoscut atat ca sculptor, cat si ca fotograf, Jacobi a organizatin noiembrie 2007, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, oexpozitie de fotografie intitulata "Peregrin prin Transilvania",ramasa deschisa publicului pana in ianuarie 2008. In cadrulinterviului acordat agentiei de presa Mediafax in 2006, cand acastigat concursul, Jacobi a descris proiectul ca o vizualizare atrecerii timpului: "Podeaua (incintei centrale) va fi acoperita cuplaci de granit negru polisat, iar peretii din jur cu placi degranit gri polisat. Pe podea se va afla o «oglinda de apa», astfelincat lumina soarelui sa deseneze modele complexe de linii siumbre", a adaugat artistul. Jocul de lumini si umbre vasublinia miscarea si implicit, ideea de "trecere a timpului. In modautomat, ne gandim la timpul vietii care trece - la viata cu unsfarsit prematur a evreilor incarcerati in timpulHolocaustului".

In imagine: 0. La Monumentul Holocaustului inca se lucra lainceputul acestei saptamani (Fotografie de Cristina Turlea); 1-9.Imagini din timpul inaugurarii oficiale a monumentului (foto DanielNicolescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO