Ziarul de Duminică

Ultimul cuvant

29.09.2006, 22:20 192

Numarul 9 al lunarului Cuvantul vine cu o veste proasta pentru toti cititorii si colaboratorii acestei reviste cu staif intelectual. Editorialul semnat de Mircea Martin, intitulat Scurt bilant si bun-ramas, se incheie printr-un Post Scriptum ce anunta un "gentlemen disagreement" intre redactie si conducerea Editurii Cuvantul, soldat cu demisia intregii echipe redactionale.
"Iesim din peisaj - scrie Mircea Martin - cu regretul ca mesajele noastre n-au putut ajunge la un public mai larg si ca ne-au ramas nu numai destule proiecte neduse pana la capat, ci si inca multe altele in stadiul de pura potentialitate".
Nu ma indoiesc ca alte si alte proiecte ar fi fost materializate de colegii de la Cuvantul. Daca inainte de venirea profesorului Mircea Martin aceasta publicatie era (scuzati termenul neacademic) o "varza" publicistica, noua serie s-a impus imediat pe piata noastra culturala. Seriozitatea fara morga, fundamentarea si largirea conceptului de cultura (deschis si catre "stiintele tari"), filtrarea critica a aparitiilor editoriale, impartite pe domeniile de care apartin, numerele tematice ale revistei, acoperite prin contributia tuturor colaboratorilor constanti: iata elemente care faceau din Cuvantul o revista cu totul aparte in "peisaj". Pledand pentru coeziunea intelectualilor, directorul ei incuraja totodata diferenta de opinii, exprimate insa in tonul civilitatii. Ca si la un alt mensual de calitate, Idei in dialog, dar cu ceva mai mult nerv publicistic, polemicile si schimburile de opinii gaseau in Cuvantul un spatiu intelectual ideal.
Nu prea inteleg de ce lucrurile bune din Romania sunt lichidate din fasa sau stopate pe parcurs, in timp ce mizeriile colorate si tipatoare, emisiunile decerebrate, publicistica de doi bani prolifereaza monstruos. Nu prea pricep de ce intelectuali straluciti sunt obligati sa se ocupe de marketing-ul si difuzarea unui produs cultural caruia ei, si nu altii, ii asigura consistenta si rezistenta, pe termen lung. Un profesor universitar, un academician, un formator de scoala si de opinie intelectuala se distinge totusi prin altceva decat prin capacitatea de a se descurca (oribil cuvant!) in jungla Tranzitiei. El poate face insa echipa cu specialisti in marketing, distributie, promovare pentru ca produsul lor comun sa aiba impactul de piata meritat. Nu pledez pentru Turnul de fildes, pentru autismul intelectualului roman, izolat in propria neputinta de a comunica. Pledez pentru specializare si, in prima si ultima instanta, pentru profesionism.
Ultima conferinta organizata de revista Cuvantul, in ciclul "Identitate romaneasca - Identitate Europeana", a fost dedicata posteritatii critice a lui E. Lovinescu. Conferentiari: Nicolae Manolescu si Eugen Simion.
Ce-ar fi putut face mai mult Mircea Martin pentru a tine sus stacheta valorii? Poate ne da un sfat omul de la difuzare...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO