Ziarul de Duminică

Un aclamat autor de bestselleruri/ de Stelian Ţurlea

Un aclamat autor de bestselleruri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.01.2016, 23:57 98

Născut în 1950, Jeffrey Deaver este un maestru al thrillerului. A publicat foarte mult, dar seria care i-a adus celebritate este cea cu Lincoln Rhyme, un fost detectiv newyorkez ajuns în scaunul cu rotile în urma unui accident, dar care n-a cedat, luptă în continuare să-şi menţină muşchii în acţiune şi mintea limpede, reuşind să rezolve cazuri incredibile. O are drept parteneră pe Amelia Sachs care acţionează la unison cu el.

Editura RAO a tradus un mare număr de titluri din seria Lincoln Rhyme. Le amintesc la întâmplare: „În grădina fiarelor” – un gangster ajunge  ucigaş profesionist în slujba guvernului; „Fereastra spartă” – o rudă a lui Lincoln Rhyme este arestată pentru o crimă cu premeditare pe care n-o comisese;  „A douăsprezecea carte” – Lincoln Rhyme opreşte din  acţiune un asasin profesionist nemilos; „Dansând cu moartea” – Lincoln  Rhyme este pe urmele Dansatorului pe Coşciug, un ucigaş cu o inteligenţă ieşită din comun; „Maimuţa de piatră” – Lincoln Rhyme e  recrutat de FBI pentru a captura un criminal înrăit, poreclit Strigoiul, implicat în aducerea frauduloasă în SUA a imigranţilor chinezi;  „Luna rece” – doi oameni sunt ucişi cu o cruzime înfiorătoare de un criminal   care îşi spune Ceasornicarul; „Scaunul gol” – primul roman al seriei, a cărui acţiune este plasată în afara New Yorkului, celebrul criminalist este în căutarea lui Insect Boy, un adolescent temut de toţi locuitorii unui orăşel. Şi mai sunt câteva romane traduse...

În „Camera ucigaşă” *), Deaver imaginează o organizaţie de supraveghere/spionaj (sinistra National Intelligence and Operations Services) care lucrează în paralel cu marile organisme de securitate naţională americane, cu acordul unui infim număr de personaje din conducerea ţării, dar fără să lase urme în viaţa socială şi politică. Scopul ei: înlăturarea persoanelor indezirabile. Fondurile sunt aproape nelimitate, aprobate direct de preşedinte. Şi, ca întotdeauna în asemenea situaţii, cel care ajunge la vârful organizaţiei îşi face propria politică şi trebuie oprit. Lincoln Rhyme, Amelia Sachs şi alţi câţiva care îi ajută intră într-o acţiune complicată, cu răsturnări de situaţie radicale care ţin, de la un punct încolo, cititorul cu sufletul la gură.

Jeffrey Deaver e un maestru al suspansului. Şi continuă să surprindă. Acum imaginează că asasinatul, unul dintre multele care se petrec în roman, cel care declanşează acţiunea, e realizat cu ajutorul unei drone, care e teleghidată de la sute de kilometri, dintr-o încăpere dotată cu cea mai sofisticată aparatură, numită, ca urmare, „camera ucigaşă” („Camera ucigaşă e centrul de control al dronei”). Lincoln Rhyme e la fel de surprinzător ca în precedentele romane şi la fel de grijuliu faţă de partenera sa, acum nevoită să ajungă pe masa de operaţie, dacă vrea să-şi mai continue meseria.

O lectură de vacanţă, oriunde, acasă, în tren, în avion, dar care nu poate să nu te lase îngândurat.

 

*) Jeffery Deaver – Camera ucigaşă, Editura RAO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO