Ziarul de Duminică

Un artist de origine română expune în România/ de Ziarul de duminică

Un artist de origine română expune în România/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

17.09.2015, 23:37 50

Muzeul Ţăranului Român, în colaborare cu Fundaţia Memoria, au deschis, la 12 septembrie, expoziţia de artă contemporana „Umbra coaselor şi Steaua Polară” a artistei Daniela Nenciulescu care expune pentru prima oară în România. Curator: Anna Comino. Expoziţia din Sala Irina Nicolau este deschisă publicului până la 11 octombrie 2015.

Daniela Nenciulescu s-a născut la Bucureşti în anul 1952 şi din 1968 trăieşte în Italia, unde îşi finalizează studiile de artă şi se specializează în ceramică. Din 1971 participă la expoziţii publice şi private din Italia şi din străinătate. Operele sale se regăsesc în colecţii publice atât din Italia cât şi din străinătate. S-a stabilit la Milano.

Anna Comino scrie în textul din catalog: „Sculpturile, tot piese unice dar care nu mai sunt izolate, fac parte dintr-o secvenţă. Dialoghează între ele subliniind elementele comune ale registrului stilistic ce le leagă de ciclul aparţinător dar, mai mult, confirmă variantele aplicabile modulului iniţial. Tăierea cu mâna liberă, executată fără ajutorul unor desene pregătitoare, conduce la o ţâşnire ulterioară imprevizibilă datorată nevoilor momentului. Mânuirea doar a liniei-ghid pentru schema mentală favorizează soluţiile neplanificabile de „aici şi acum” care, prin forţa lucrurilor, nu pot să fie puse în conexiune cu un traseu presatabilit, lăsând improvizaţiei o largă marjă de manevră. La nivel tematic, instalaţia este materializarea unor opuşi. ...Cărţile sculptură devin tocmai aceste elemente ale parcursului, aproape zilnic transportabile, prilejuri constante de reflecţie asupra sensului călătoriei. Care este, într-adevăr, plecare, dar în cazul specific al Danielei Nenciulescu, este o odisee ce coincide cu exilul, adică îndepărtarea fără posibilitate de întoarcere, iar astăzi, după ani lungi, vrea să însemne şi Acasă.”

Catalogul este publicat de Editura Fundaţiei Culturale Memoria.

Anterior, aceeaşi expoziţie a fost deschisă, în luna iulie, cu sprijinul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, la Mica Galerie situată în Cannaregio 2211 ‒ 30121 Veneţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO