Ziarul de Duminică

Un CD eveniment pentru colecţionarii de voci/ de Ziarul de duminică

Un CD eveniment pentru colecţionarii de voci/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

21.02.2013, 23:38 80

Simpozion Celibidache


La 15 şi 16 februarie, la Conservatorul "F. Morlacchi" din Perugia, Italia, a avut loc Simpozionul "Omagiu lui Sergiu Celibidache" (foto 1) dedicat marelui dirijor român. Evenimentul a obţinut o Medalie de Reprezentanţă din partea Preşedintelui Republicii Italiene. Simpozionul este organizat de Asociaţia Ars et Labor, unde activeaza muzicieni de valoare precum Christa Bützberger şi Marina Rossi. Asociatia organizează şi promovează de peste un deceniu "o intensă activitate didactică şi concertistică inspirată cu maximă rigoare principiilor fenomenologiei pusă în relaţie cu muzica aşa cum a fost trasată de Sergiu Celibidache. Evenimentul va fi o ocazie de a privi şi a atinge pe viu zestrea lăsată de marele dirijor român", subliniaza reprezentantii Institutului Roman de la Venezia care au popularizat informatiile despre simpozion pe mai multe canale media.

Christa Bützberger, prezenţă continuă timp de 7 ani de zile la cursurile şi la concertele lui Sergiu Celibidache, stimată şi apreciată de acesta ca o pianistă de excepţie, a vorbit despre rolul fenomenologiei în practica la instrument şi cum această metodă aplicată constant poate deveni un ajutor fundamental în a aduce muzicienii la o profundă conştientizare şi la o mai bună cunoaştere de sine. Unii dintre pianiştii formaţi de Christa Bützberger şi Marina Rossi, muzicieni care acum îşi desfăşoară activitatea pedagogică şi concertistică în toată lumea, vor participa ca oratori şi interlocutori la dezbateri pentru a demonstra cum că metoda fenomenologică le oferă un enorm ajutor în experienţa de zi cu zi.

La eveniment au participat şi doi invitaţi de excepţie, amândoi elevi ai marelui dirijor: Matthias Thiemel şi Patrick Lang. Matthias Thiemel - cu textul său "Orizontul spiritual al lui Sergiu Celibidache şi consecinţele practice în ceea ce priveşte gama sonoră", iar Patrick Lang - despre Caietele lui Sergiu Celibidache ce i-au fost încredinţate de către Ioana Celibidachi cu idea unei ediţii viitoare. O mică parte din acest material a fost deja publicată în Celibidachiana, colecţie promovată de către Stiftung Sergiu Celibidache.


Despre Amita Bhose

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi Editura Cununi de stele au organizat duminică, 17 februarie, evenimentul "Amita Bhose (foto 2), de la Gangele măreţ la codrul lui Eminescu". Prilejuit de împlinirea a 80 de ani de la naşterea Amitei Bhose (9 februarie 1933, Calcutta - 24 octombrie 1992, Bucureşti), evenimentul a dorit să creioneze portretul celei ce s-a îndrăgostit de opera eminesciană, renunţând la tot în India pentru a se stabili în România, ţara pe care, aşa cum afirma Zoe Dumitrescu-Buşulenga "a iubit-o mai mult decât mulţi români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei". Şi-a dedicat întreaga existenţă interpretării cât mai exacte a tuturor "urmelor" şi influenţelor indiene în opera eminesciană şi a predat - numai în limba română - bengali, sanscrită şi civilizaţie indiană la Universitatea Bucureşti (1972-1991). De-a lungul anilor a tradus în bengali literatură română, a scris articole, studii, a susţinut conferinţe despre Eminescu, literatura română şi indiană. Este prima traducătoare a lui Tagore direct din limba bengali, limba sa maternă şi a Profetului Indiei. Cu o modestie pe care doar spiritele mari o au, a considerat ca fiind o cinste faptul de a fi prima traducătoare a lui Eminescu în limba lui Tagore, bengali, cartea Eminescu: Kavita (Poezii) apărând la Calcutta în 1969. Cu aceeaşi modestie a primit, în 1972, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea lui Eminescu în bengali.

Muzeul Filmului Istoric, în Cetatea Râşnov

Un Muzeu al Filmului Istoric va fi deschis la Râşnov, pe 2 august (foto 3). Municipalitatea a depus deja în acest sens documentaţia la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Muzeul ar trebui să aibă ca scop conservarea unei moşteniri culturale, prin constituirea unei arhive foto, video şi audio, şi a unei colecţii muzeale, cu obiecte din recuzita filmelor istorice. Muzeul va avea şi o funcţie ştiinţifică deosebită, prin crearea unei surse de cercetare pentru istoria filmului.

Astfel, muzeul va găzdui o expozitie permanentă - care va fi îmbogăţită în fiecare an, o sală multimedia - unde se vor desfăşura vizionări, dezbateri şi lecţii educative pentru grupurile de elevi - şi o expoziţie temporară. Expoziţiile temporare vor fi o activitate regulată a noului muzeu şi au rolul de a aduce în atenţia publicului personalităţi istorice, locuri, actori şi realizatori de film valoroşi. Expoziţiile temporare se vor amplasa în spaţii exterioare din incinta Cetăţii. Tema aleasă pentru anul 2013 este "Amza Pellea".

La Râşnov se organizează, de patru ani consecutiv, Festivalul de Film Istoric care a prilejuit, printre altele, realizarea unei bogate arhive de filme şi de materiale de arhivă, una dintre personalităţile cinematografiei româneşti care au contribuit la îmbogăţirea arhivei fiind actriţa Oana Pellea.

"Colecţionarul de voci"

Săptămâna trecută a avut loc lansarea audiobookului "Strofe pentru toată lumea" (foto 4) de Ion Minulescu, două înregistrări istorice din Arhivele Radio România, seria "Colecţionarul de voci", Editura Casa Radio. Cu acel prilej a fost vernisată şi expoziţia "Strofe pentru toată lumea: 16 desene în tuş de Tudor Jebeleanu". "Guerlain a botezat parfumul/Voilà pourquoi j'aimais Rosine"seaude glasul lui Ion Minulescu rostindu-şi Romanţa Rozinei într-o uimitoare înregistrare din 1928, redată acum - pentru prima oară pe CD! - în albumul Strofe pentru toată lumea. Poeziile antologate provin din două înregistrări istorice: cea realizată la 3 octombrie 1928 (a cărei poveste o veţi afla în volum!), cu Ion Minulescu rostindu-şi versurile (cel mai vechi document sonor de poezie imprimat în ţara noastră), completată de selecţiuni dintr-un recital de poezie (istoric şi acesta!), ce a avut loc la 26 februarie 1968, când regizorul Mihai Zirra a reunit într-un spectacol al Studioului de Poezie al Radiodifuziunii actori pe care azi îi numim "monştri sacri" ai scenei româneşti, precum: Florian Pittiş, Dimitrie Furdui, Constantin Codrescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ludovic Antal, Dinu Ianculescu…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO