Ziarul de Duminică

Un ceas pentru artă/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

29.08.2014, 00:01 50

Ziua naţională a Republicii Moldova la Strasbourg şi la Bruxelles

Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles a sărbătorit ziua naţională a Republicii Moldova împreună cu misiunile diplomatice ale României şi ale Republicii Moldova la Strasbourg şi la Bruxelles, miercuri 27 august.

În seria evenimentelor culturale prevăzute cu această ocazie s-au înscris şi concertul festiv de acordeon al grupului Concertino (foto 1), organizat la Strasbourg de Asociaţia studenţilor români (ADERS), cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles.

Concertino accordion-band a concertat alături de acordeonişti celebri precum Frank Marocco şi Richard Galliano şi a câştigat peste douăzeci de premii la festivaluri internaţionale în Canada, Coreea de Nord, Rusia, Italia, Austria, Cehia, Franţa, Germania, Elveţia etc.     

Grupul de instrumentişti din Chişinău va susţine un turneu în trei ţări europene: Franţa, Germania şi Elveţia şi primul spectacol din acest turneu a avut loc la Strasbourg în 27 august. 

Prin asocierea cu evenimentele organizate de ziua independenţei Republicii Moldova, ICR Bruxelles celebrează spaţiul cultural comun România - Republica Moldova şi apartenenţa Republicii Moldova la spaţiul cultural european.

 

Masterclass de pian susţinut de Cătălina Diaconu

A patra ediţie a Festivalului Propatria - Festivalul Internaţional al tinerelor talente româneşti, continuă cu cea de a doua sesiune care se va desfăşura la Roma în perioada 5-7 septembrie 2014.

Sediul prestigios al Academiei României din Roma, va găzdui în perioada 5-7 septembrie un Masterclass de pian  susţinut de Cătălina Diaconu (foto 2).

Având în vedere  obiectivele propuse de  Festivalului Propatria  şi anume promovarea talentelor în rândul tinerilor români din diaspora şi implicit promovarea  imaginii unei Românii culturale peste hotare, Cătălina Diaconu oferă posibilitatea cursanţilor de a participa gratuit  fie în calitate de elevi  efectivi  cât  şi de auditori.

Masterclass-ul este organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiana Propatria cu colaborarea Ambasadei României în Italia şi a Academiei României din Roma.

Cursul face parte din programul celei de  a 4-a ediţii a  Festivalului Internaţional Propatria şi se adresează tinerilor pianişti cu vârsta cuprinsă între 8 şi 18 ani,  elevi la Şcolile Medii cu profil muzical şi studenţilor  înscrişi la cursurile pre-universitare ale  Conservatoarelor de Muzică, Şcoli de Muzică, Licee cu profil muzical, etc..

Au prioritate în vederea înscrierii tinerii pianişti de origine română şi studenţii cursurilor pre-universitare de pian ai Conservatorului de Muzică „Santa Cecilia” Roma, numărul efectiv de cursanţi fiind stabilit la un maxim de 13 elevi, ţinând cont de prioritatea indicată.

Participarea adulţilor care acompaniază cursanţii este permisă pe toată durata seminarului, fiind gratuită.

Cursul se va încheia duminica 7 septembrie  2014, ora 18.00 cu un concert final cu intrarea liberă, susţinut în sala de concerte a Academiei de către tinerii muzicieni, ocazie cu care se vor înmâna şi atestatele de participare.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 1 septembrie 2014 iar formularul de înscriere poate fi descărcat de la următoarele link-uri:

 

http://www.propatriavox.it/ro/masterclass-de-pian-m-Cătălina-diaconu-5-6-7-septembrie-2014/

http://www.propatriavox.it/ro/wp-content/uploads/sites/3/2014/08/Scheda-discrizione-masterclass-Acc-di-Romania.pdf

Pianista Cătălina Diaconu desfăşoară o intensă activitate didactică  la Academia Liberă din Roma – LAR („Libera Accademia di Roma”) - prin cursuri de pian, seminare de interpretare, conferinţe şi concerte. 

În prezent este profesor de pian principal  la  cursurile pre-universitare  la  Conservatorul de Muzica „Santa Cecilia” din Roma.

 

Un ceas pentru artă în Colecţia prof. Garabet Avachian la Muzeul Colecţiilor de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 30 august 2014, ora 11.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în Colecţia prof. Garabet Avachian la Muzeul Colecţiilor de Artă (foto 3, 4). Prezentarea este susţinută de Elena Ciocoiu, specialist în cadrul secţiei Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale şi Marketing.

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.  

Garabet Avachian (1907-1967) a fost un remarcabil profesor de vioară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, provenind dintr-o familie pasionată de artă. Verii săi, Béatrice şi Hrandt Avakian, au pus bazele unei colecţii care le poartă numele, regăsită tot la Muzeul Colecţiilor de Artă.

Garabet Avachian a achiziţionat cele mai importante lucrări între anii 1950-1967 urmând criteriul valorii, prin care şi-a desăvârşit gustul pentru artă. Devenit un promotor al „instituţiei” colecţionarului, locuinţa sa a găzduit un număr impresionant de lucrări de pictură românească, obiecte de artă populară, piese de artă decorativă occidentală şi orientală, confirmând înclinaţia acestuia pentru diferite genuri artistice şi arii de civilizaţie.

Domeniul preferat al lui Garabet Avachian a fost pictura, iar cele peste optzeci de lucrări semnate de Theodor Pallady atestă acest lucru. La fel de însemnate sunt lucrări din creaţia lui Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu. Acestora li se alătură o colecţie amplă de icoane pe sticlă, reprezentativă pentru arta populară românească.

Diversitatea Colecţiei prof. Garabet Avachian este subliniată şi de ansamblul de piese orientale (sculpturi în bronz, vase din bronz şi cloisonné), de arta islamică (covoare turceşti şi ceramică persană) şi de selecţia de cristaluri de Boemia din secolul al XIX-lea.