Ziarul de Duminică

Un „Cod al lui Da Vinci” mai bine scris - carte recomandată de Ziarul de duminică

 Un „Cod al lui Da Vinci” mai bine scris  - carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.03.2012, 11:52 1032

Născut în 1966 la Barcelona, Julian Sanchez a fost vreme de cinci ani arbitru de baschet în Liga ABC, în care joacă cele mai valoroase echipe din baschetul spaniol. "Anticarul" este primul său roman, apărut în 2009, şi a fost primit cu elogii, socotit "o variaţiune surprinzătoare pe tema manuscriselor misterioase". Romanul a fost tradus deja în opt limbi.

Un negustor faimos de antichităţi din Barcelona, pe nume Artur Aiguader, este găsit mort în magazinul său. Fiul său vitreg Enrique Alonso, scriitor, primeşte o scrisoare-testament, vine în oraş ca să preia afacerea şi, urmând indicaţiile din scrisoare, găseşte un manuscris latin din secolul al XV-lea, niciodată tradus, al cărui autor este unul dintre arhitecţii care au lucrat la ridicarea magnificei Catedrale din Barcelona, Casadevall. Prin intermediul manuscrisului, tânărul scriitor află despre existenţa unui obiect care, descoperit şi folosit, dă puteri nebănuite posesorului - "piatra lui Dumnezeu", a cărei istorie e înecată în sânge. Un secret protejat de istorie, de religie, de jurământul unui tată care şi-a vândut sufletul pentru salvarea fiicei sale. O poveste începută în Barcelona medievală şi în jurul căreia s-au ţesut crime şi intrigi până în prezent.

Cartea lui Julian Sanchez e un roman poliţist, dar şi unul de dragoste. Autorul reuşeşte să combine patru ingrediente - crima, suspansul, dragostea şi misticismul.

Fireşte, se poate spune că tema manuscriselor vechi care ascund mistere, mai ales mistere religioase, este una foarte bătută - s-au publicat în ultimele decenii nenumărate cărţi mai mult sau mai puţin valoroase care reînvie epoci apuse pornind de la manuscrise descoperite întâmplător. Ce aduce în plus Julian Saachez nu este numai stilul strălucitor, o adevărată lecţie, ci şi luciditatea cu care urmăreşte trama, în multe privinţe fiind superior chiar mult mai celebrului "Cod al lui Da Vinci". Sanchez respectă inteligenţa cititorului, dezvăluie numai cât este necesar din complot, partea teologică nu e subminată de controverse.

Un roman care poate fi citit cu plăcere de oricine. Cu aceeaşi plăcere cu care urmăriţi un meci de baschet.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO