Ziarul de Duminică

Un exemplar atipic de rezistenţă anticomunistă/ de Ziarul de duminică

Un exemplar atipic de rezistenţă anticomunistă/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:48 349

Viaţa Părintelui Gheorghe Calciu

după mărturiile sale şi ale altora

Editura Bonifaciu

Ediţie îngrijită la Mânăstirea Diaconeşti. Cu o predoslovie a Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Valeriu Anania.

„Cititorule, cele spuse aici sunt o confesiune. Ceea ce vei citi aici este o aventură teribilă şi sfâşietoare, dar o aventură în spirit. Carnea doare, apoi uită. Dar sufletul, nu.”

Cartea scoate de sub obroc lumina vieţii Părintelui Gheorghe Calciu, un om care a pătimit 21 de ani în închisorile comuniste. A trecut prin reeducarea de la Piteşti, a stat îngropat patru ani în Casimca Jilavei, unde şi-a tăiat venele spre a salva viaţa unui deţinut muribund, apoi, eliberat în temniţa cea mare a României totalitare, a îndrăznit să ridice glasul întru apărarea Bisericii lui Hristos. Condamnat la moarte, a fost din nou închis. La presiunile Occidentului, regimul Ceauşescu l-a expulzat în America, unde a slujit ca preot al comunităţii ortodoxe din Washington DC. Cartea cuprinde texte de şi despre Părintele Calciu, ce zugrăvesc cu sensibilitate o icoană vie a Ortodoxiei româneşti.

Un lung interviu cu Părintele Calciu, oferit de monahul Moise de la Mânăstirea Oaşa; fragmente de manuscrise ale părintelui, confiscate de Securitate în 1979 şi găsite în arhivele CNSAS (cuprind relatări ale unor episoade din prima detenţie şi din timpul activităţii de profesor-preot la Seminarul telogic din Bucureşti, inclusiv despre perioada în care a conceput predicile celebre intitulate „7 Cuvinte”); extrase  din dosarul de urmărire, aflat şi el al CNSAS; mărturii din perioada exilului în America; scrisori dictate de Părinte, înainte de moarte, către familie, enoriaşi, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Părintele Iustin Pârvu şi Mânăstirea Diaconeşti, ultimele trei netipărite până acum.

Editura Bonifaciu a publicat mai multe cărţi-document despre martirii şi mărturisitorii închisorilor comuniste din România. Între acestea:  „Cuvinte vii” –  de Părintele Gheorghe Calciu,  „Deţinutul profet” – de Ioan Ianolide, „Fericiţi cei prigoniţi. Martiri ai temniţelor româneşti”,  „Icoana Noilor Martiri ai Pamântului Românesc”, „Lacrimă şi har – Preotul Martir Constantin Sârbu”,  „Din înaltul cer. Colinde şi cântece din închisori pe notaţie psaltică”.

Din colaborarea editurii (care deţine o expertiză semnificativă pe subiectul martirologic) cu producătorii de film de la Abis Studio din Bucureşti şi cu Legenda Film & Co  din Iaşi, a rezultat un film documentar biografic, presărat cu mărturii, despre remarcabila figură duhovnicească şi martirică a Părintelui Gheorghe Calciu.

Este cu totul notabil prezentul proiect, mai ales pentru ca în abordarea unui asemenea subiect niciuna dintre cele două companii de producţie filmică nu au experienţă. Ineditul constă şi în ideea transmutării mărturiei scriptice în cea filmică, întrucât se cunoaşte că tinerii nu citesc cărţi, dar vizionează filme. Accesul larg al tinerilor la acest tip de subiect se poate face mult mai uşor pe culoarul video.  În plus, tehnica şi tehnologiile de producţie video utilizate sunt dintre cele mai moderne, întrucât Abis Studio este o companie specializată în producţia publicitară şi de film, iar in România a lucrat cu unele dintre cele mai importante agenţii de publicitate. A fost înfiinţată cu 18 ani în urmă şi furnizează servicii în producţia de advertising şi film şi în post-producţie, pentru piaţa locală şi internaţională. 

Iată că, alaturi de Legenda Film & Co, au produs filmul „7 Cuvinte” – care „este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la  Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe-limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, „7 Cuvinte către tineri”, un îndemn la un „zbor  înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebuneşti” de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.” (textul citat apartine lui Andrei Negoiţă, cel care a şi furnizat pe canalul său youtube trailerul oficial al filmului „7 Cuvinte” pe care îl preluăm mai jos):

Filmul conţine mărturii de la circa 30 de persoane – laici şi preoţi, între care foşti deţinuti politici – încă în viaţă – şi fraţi de suferinţă ai Părintelui Calciu (Marcel Petrişor, Nicolae Purcărea) dar şi de la unul dintre cei mai atenţi biografi ai fenomenului mărturisitor din România, scriitorul Răzvan Codrescu – a cărui lucrare „Cartea mărturisitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii româneşti” de curând publicată, reprezintă un compendiu de figuri româneşti mărturisitoare ale lui Hristos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO