Ziarul de Duminică

Un festival fără covor roşu, fără isterie şi fără breaking news/ de Călin Hentea

Un festival  fără covor roşu, fără isterie şi...

Autor: Calin Hentea

31.07.2015, 00:08 426

De câţiva ani, mai precis din 2009 încoace, la Râşnov se întâmplă ceva. Vechea cetate ţărănească se retrezeşte la viaţă şi întinereşte, turiştii vin şi descoperă din ce în ce mai multe facilităţi europene, iar Festivalul filmului istoric îşi cucereşte din ce în ce mai mulţi fani. Astfel, aşa cum Cetatea Râşnovului a devenit monument istoric de clasă A, tot aşa şi Festivalul de film istoric a primit în 2015 certificarea ”Europe for Festivals, Festivals for Europe”. Pe scurt, merită, cu prisosinţă, o escapadă cultural-răcoroasă de zece zile la Râşnov, la începutul lui august. De ce? Pentru că aici se întâmplă, de dimineaţă până târziu în noapte, o sumedenie de lucruri interesante, care, vorba lui Mihai Dragomir - sufletul şi creierul organizator al festivalului, abia dacă-ţi mai lasă timp să mănânci, atâtea sunt de văzut şi auzit. În noul cinematograf ”Amza Pellea” (pentru că în acest oraş şi în jurul lui marele Amza a filmat foarte mult) se vor ţine nu doar proiecţii de filme

(acestea vor avea loc şi seara, în Cetate), dar şi conferinţele Şcolii de vară ASTRA.

Anul acesta tema principală este ”Uniune vs. Secesiune”, iar printre lectorii anunţaţi sunt : Adrian Cioroianu, Mihai Răzvan Ungureanu, Iulian Chifu, Cosmin Budeancă, Dan Dungaciu, Theodor Paleologu, Sorin Ducaru, Sergiu Celac, Dean Thomson, Liviu Tofan, Cristian Teodorescu. Experienţa precedentelor ediţii arată că discuţiile de după conferinţe sunt mai mult decât pasionante. Filmele istorice ce vor fi proiectate nu sunt în premieră, dar sunt excelente, fie acestea româneşti (”Aferim !”, ”De ce eu ?”, ”Poarta Albă”, ”Q.E.D.”, ”Chuck Norris vs. Comunism”) fie străine, dintre care unele sunt rarisime (”The birth of a nation”, 1915, de D.W. Griffith”), iar altele sunt fascinante prin acuitatea reconstituirii unei epoci sau eveniment (”Ida”, ”The Cut”, ”Jimmy’s Hall” al lui Ken Loach sau ”The Search” al lui Michel Hazanavicius). Sunt însă peste  40 de proiecţii cinematografice, toate la fel de deştepte.

Mihai Dragomir spune că acest festival de film a devenit o ”salată culturală”, deoarece în cele zece zile se vor petrece tot soiul de alte lucruri, precum expoziţii anume gândite şi găzduite în Cetate sau în Turnul Bathory, un târg de carte, dar mai ales, aşa-numitele evenimente speciale. Acestea sunt fie show-uri de muzică, ce vor avea loc sus, în grădina Cetăţii (trupele ”Ţapinarii” şi ”Fără zahăr”, cvartetul din Dublin ”RTE ConTempo Quartet”, ”Robin and the Backstebbers”, ”Vali Răcilă & Raul Kusak”) sau jos, în Biserica Evanghelică din Râşnov (voce – soprana Ruxandra Cioranu din Paris, orgă – Irina Năstase din Bucureşti şi violoncel – Andrei Kivu din Paris). La acestea se va mai adăuga şi un spectacol de muzică şi film de tip puzzle suprarealist, tot în grădina Cetăţii, cu improvizaţii şi efecte sonore de tip dadaist în timp real, care vor însoţi proiecţia a trei filme avangardiste : ”Ballet mécanique” (1924), de Fernand Léger, ”Un chien Andalou” (1929), de Louis Bunel şi Salvador Dali şi ”Entr’acte” (1924), de René Clair.

Chiar dacă întreaga ţară este supraîncinsă de un val uriaş de festivaluri de toate genurile, fenomen ce ar putea duce la topirea treptată a interesului general pentru astfel de evenimente estivale, de o excesivă abundenţă, cel de la Râşnov se detaşează şi câştigă prin câteva argumente decisive : răcoare, valoare şi relaxare, totul fără pompa covoarelor roşii, fără isterii adolescentine şi fără obsesia breaking news.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, va desfăşura în perioada 31 iulie - 9 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO