Ziarul de Duminică

Un joc extrem de periculos/ de Stelian Ţurlea

Un joc extrem de periculos/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.12.2011, 00:04 70

Vă mai amintiţi romanul "Milionarii" despre care am scris pe larg la această rubrică cu mai bine de un an în urmă? Autorul, Brad Meltzer, ale cărui cărţi au rămas luni bune în topurile cu bestseller-uri şi au fost traduse în peste 25 de ţări, semnatar a şapte thrillere primite cu entuziasm de cititori şi critică, revine pe piaţa americană şi acum şi în traducere românească cu un nou roman*, nu mai puţin tulburător.

Matthew Mercer şi Harris Sandler lucrează în centrul puterii americane, pe Capitol Hill, sunt asistenţi ai unora dintre cei mai puternici senatori şi congresmeni americani. Împreună joacă un joc misterios, despre care nu ştie aproape nimeni - nici colegii şi cu siguranţă nici şefii lor. Pariază sume din ce în ce mai mari pe votarea sau nevotarea unor legi şi ajung în situaţia să poată influenţa votul. Dar vor descoperi întâmplător că unii dintre ei mor, iar "jocul zero" ascunde un secret care poate zgudui din temelii Washingtonul. Mai mult, li se pune în pericol chiar propria viaţă.

Undeva într-un orăşel din Dakota de Sud, o mină părăsită de aproape un secol stârneşte interesul unor investititori care susţin din toate puterile o lege ce le dă posibilitatea să reactiveze mina. Nimeni în afară de eroii noştri - cu un asasin brutal care este pe urmele lor - nu încearcă să afle ce se ascunde în spatele acestui interes, cum şi de ce au reuşit investitorii misterioşi să coboare la peste doi kilometri adâncime o aparatură extrem de sofisticată şi ce experienţe se petrec acolo. Oricine încearcă să afle ceva, dispare. Romanul este tensionat, trama poliţistă este evidentă, nu vom spune mai multe despre desfăşurarea acţiunii. În spatele acaparării minei, sunt afaceri de miliarde de dolari, construirea de arme sofisticate şi trădări. Suspansul şi surprizele îl însoţesc pe cititor pas cu pas. Chiar dacă unele întâmplări par exagerate (corporaţia implicată în scandal nu se arată niciodată, Guvernul american pare a fi cât se poate de naiv, iar lobbiştii - atât de familiari americanilor - au întreaga putere), după 11 septembrie 2001 chiar şi un scenariu precum cel din "Jocul zero" îi poate pune pe gânduri pe americani, romanul devenind o reflecţie despre America zilelor noastre, în care se demonstrează din nou că pasivitatea este periculoasă.

*) Brad Meltzer - Jocul zero, editura RAO. Traducere din limba engleză de Mihaela-Cristina Lazăr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO