Ziarul de Duminică

Un jurnal consemnând viitorul/ de Elisabeta Lăsconi

Un jurnal consemnând viitorul/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

08.07.2011, 00:04 91

Cum ar fi să găseşti un jurnal în care să descoperi notateîntâmplările zilei următoare şi să aştepţi terorizată să vezi ce seîntâmplă? Cum ai putea trăi, împărţită între două tendinţecontradictorii: să contrazici ori să schimbi viitorul imediat sausă-l înfrunţi ca parte dintr-un flux continuu al vieţii? Cum facifaţă unor evenimente ce tot răstoarnă ordinea ştiută alucrurilo

Năpasta jurnalului i se întâmplă unei adolescente de 16 ani,trecută într-un timp scurt prin foarte multe păţanii, eroina unuiroman intitulat "Cartea viitorului" de Cecelia Ahern, binecunoscută publicului nostru, datorită mai multor romane traduse înultimii ani, ce alcătuiesc o serie de autor la Editura All(Cadoul, P.S. Te iubesc, Dispăruţi fără urmă, Suflete pereche,Mulţumesc pentru amintiri, Prietenul nevăzut).

Tamara Goodwin a crescut într-o familie bogată, a trăit într-ovilă luxoasă, înconjurată de obiecte ce întăreau privilegiulaverii: de la plaja privată la patul cu baldachin şi dressing cuhaine de firmă. Totul se răstoarnă odată cu moartea tatălui:datoriile adunate le silesc pe mamă şi fiică să părăsească vilascoasă la vânzare şi să se mute la rudele apropiate ce locuiesc laţară, lângă castelul Kilsaney.

Aici începe procesul dureros de transformare a fetei răsfăţateîntr-una conştientă de lumea în care trăieşte, obligată să observeşi să judece atent cu propria minte. Constată mai întâi cât desuperficiale sunt prietenele ei, cât de profundă este princomparaţie tocilara clasei. Îşi cercetează atent unchiul şi mătuşaîn casa cărora şi-au găsit refugiu şi le înregistrează ciudăţeniileşi comportamentul uşor bizar.

Tamara se confruntă prima oară cu singurătatea, cu sine însăşi:mama a căzut pradă unei profunde şi lungi depresii, ruptă parcă derealitate, se plictiseşte cumplit şi nu are unde şi cum evada,rememorează conflictele cu tatăl, episoadele de revoltă şi mai alesmomentul teribil când l-a găsit mort, capătă conştiinţa lucrurilorpe care ar fi putut să le facă, a vorbelor ce odată spuse poate arfi dus viaţa familiei în altă direcţie.

Dar, mai ales, cunoaşte oameni diferiţi: o călugăriţă caretrăieşte aproape de castel, pasionată de albinărit, la curent cufoarte multe secrete legate de familia ei, un tânăr care ajunge lacastel cu o bibliotecă ambulantă, între volumele căreia descoperă ocarte legată în piele, cu lacăt şi încuietoare aurite ce sedovedeşte un jurnal cu file albe, dar în care citeşte întâmplărilezilei următoare, grupul de adolescenţi care bântuie noapte prinruine.

Treptat, Tamara înţelege că trebuie să-şi salveze mama, să-şisupravegheze şi suspecteze mătuşa, să investigheze secreteletrecutului, pornind de la un album de fotografii. Toate pistelecare ar duce-o spre adevăr se împotmolesc, adevărurile sunt eludatecu grijă de cei din jur, inclusiv anul naşterii ei, ca şi poveştilede iubire ale părinţilor.

Cecelia Ahern a combinat mai multe reţete de succes, care săfacă din roman un bestseller şi să prindă categorii foarte diferitede cititoare, pentru că în general mizează pe un public feminin.Prima reţetă este cea a romanului cu adolescenţi rebeli, dinfamilii bogate, cărora li se pare firesc să primească tot şi să nuli se ceară nimic. De aici vine ambiţia de a relata procesul princare "sărmana fată bogată" se converteşte într-o tânărănormală.

A doua reţetă, cu priză la un public larg, bântuie intens prozaengleză de astăzi, şi este bazată pe revizitarea surorilor Bronteşi a romanului gotic: un castel transformat de un incendiu înruine, o familie de aristocraţi în declin, copilării pline demister, felurite poveşti de iubire (devotamentul fraţilor, pasiunişi sacrificiul), personajul-cheie al servitoarei. Iar a treiareţetă pendulează între fantasy şi thriller, prin jurnal.Suficiente ca să facă din "Cartea viitorului" o lectură de vacanţăplăcută pentru toate vârstele şi toate gusturile.

Cecelia Ahern, Cartea viitorului, traducere din limbaengleză de Marilena Iovu, Editura Allfa, 2010, 318 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO