Ziarul de Duminică

Un lunestist vrea să doboare şefii lumii/ de Stelian Ţurlea

Un lunestist vrea să doboare şefii lumii/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

30.07.2015, 23:57 39

Puţini scriitori au impactul lui Lee Child asupra cititorilor din toată lumea. De cincisprezece ani cărţile sale se tot reeditează şi se traduc pretutindeni, în tiraje impresionante. În 2014 a obţinut RBA International Prize for Crime Writing şi tot atunci şi-a publicat al 19-lea roman, cel de care ne ocupăm astăzi. Editura Trei e admirabilă traducându-i romanele, şi încă atât de repede după apariţia în Statele Unite. (De altfel este deja al treilea roman tradus din opera lui). Succesul romanelor lui Child se datorează, fără îndoială, intrigii simple, pe înţelesul oricui şi acţiunii directe, fără sofisticării psihologice, ritm alert, dialoguri multe şi inteligente, toate scăldate cât cuprinde în suspans. Cine a comparat romanele sale cu vechile westernuri, şi astăzi demne de vizionat, nu greşeşte deloc – în centrul lor se află un justiţiar care apare de nici unde, acţionează solitar şi dispare. (Întotdeauna, eu cel puţin, la fiecare lectură din Child mi-am amintit de filmele cu Clint Eastwood). Child a inventat un erou cuceritor pe care îl plimbă de la un roman la altul prin aventuri care de care mai surprinzătoare, ce te ţin cu sufletul la gură – un fost poliţist militar, pe nume Jack Reacher, ultrapremiat, care a abandonat armata şi rătăceşte acum din oraş în oraş, ca un nomad. Romanul de debut, „Killing Floor”, a fost publicat în 1997. (Unul dintre romanele lui Lee Child a fost adaptat pentru film, în urmă cu trei ani, cu Tom Cruise în rolul principal).

Punctul de plecare al intrigii din „Personal ”*) e simplu: un lunetist a atentat la viaţa preşedintelui francez, în timpul unui discurs; a făcut-o cu armă de o acurateţe uluitoare, de la un kilometru şi jumătate. Nu sunt decât patru asemenea lunetişti în lume, unul este american, Jack Reacher l-a trimis la închisoare cu ani în urmă. Numai că, între timp, şi-a ispăşit pedeapsa, a fost eliberat şi e foarte posibil ca el să fie lunetistul căutat şi despre care se crede că va acţiona la un summit G8 pe cale a se desfăşura la Londra. Trebuie oprit nu numai pentru a împiedica unul sau mai multe asasinate, ci şi pentru că în joc este onoarea Statelor Unite. Jack Reacher intră în acţiune, CIA şi Departamentul de Stat îi pun toate mijloacele la dispoziţie pentru a-l prinde pe lunetist (în periplul său în căutarea lunetistului, în America, la Paris şi la Londra, Reacher e însoţit de frumoasa agentă Casey Nice, care se arată o parteneră de nădejde; de altfel, în mai toate romanele traduse până acum din acest autor, lui Reacher i se alătură câte o agentă care îl ajută enorm în acţiune). Urmează peripeţii demne de un thriller la Paris şi la Londra, încheiate, fireşte, cu reuşita eroului solitar. Numai că, de astă dată, povestea este „personală”, între Reacher şi lunetistul pe care l-a trimis la închisoare, prin urmare cu atât mai captivantă. Nu spunem mai multe, romanul fiind unul poliţist trebuie păstrată surpriza. Un roman cu de toate: lunetişti, gangsteri, femei frumoase şi puternice, arme sofisticate, intrigă la nivel înalt, suspans şi final neaşteptat. De citit, nu doar în vacanţă.

 

*) Lee Child – Personal. Editura Trei. Traducere din engleză de Constantin Dumitru-Palcus

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO