Ziarul de Duminică

Un manifest al spiritului liber: Să alergi sau să mori/ de Ana Maria Tăbârcă

Un manifest al spiritului liber: Să alergi sau să mori/...

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2014, 00:08 100

Să alergi sau să mori este jurnalul unui campion, o filosofie de viaţă şi o lecţie pentru noi toţi.” (La Vanguardia)

Desemnat în 2014 „Adventurer of the Year” de către cititorii revistei National Geographic, Kilian Jornet este unul dintre oamenii formidabili ai acestui secol: atlet de excepţie, a trecut unele dintre cele mai dure teste fizice din lume, a străbătut muntele Kilimanjaro mai rapid decât oricine altcineva, a doborât recordurile mondiale în cadrul fiecărei provocări întâlnite – şi toate acestea cu mult înainte de a împlini 25 de ani.
Editura Polirom publică Să alergi sau să mori. Jurnalul unui campion, de Kilian Jornet, în traducere din limba catalană de Marius-Adrian Hazaparu.

Jurnalul său, în care ne vorbeşte despre pasiunea pentru sport, despre frumuseţea peisajelor montane şi despre cursele dramatice forţate până la epuizare, este un adevărat manifest al spiritului liber. Redefinind posibilul, Kilian Jornet forţează în permanenţă limitele, uimindu-şi concurenţii cu condiţia fizică şi abilităţile sale.

Kiss or kill. Să săruţi sau să mori. Să săruţi gloria sau să mori încercând. Să pierzi înseamnă să mori, să câştigi înseamnă să simţi.” (Kilian Jornet)

Din cuprins:

Adrenalina numărului de concurs • Competiţia nu e totul • Oraşul vântului • Între ape • Triumful simţurilor • Să alergi departe pentru a te regăsi • Ai cucerit muntele numai atunci când ai reuşit să cobori • La ce mă gândesc când mă gândesc să alerg?

Kilian Jornet este campion mondial la ultrarunning şi schi-alpinism. Născut în 1987 în Catalonia, a crescut la umbra Pirineilor spanioli. La vârsta de cinci ani a urcat Aneto, cel mai înalt vârf din Pirinei. Dintre numeroasele lui realizări: cvadruplu campion al circuitului Skyrunner World Series din Europa, a cîştigat de trei ori istovitoarea competiţie Ultra‑Trail du Mont‑Blanc, iar în 2011 a câştigat cea mai veche cursă de 100 de mile din lume, Western States Endurance Run, din Sierra Nevada (California). A stabilit recorduri de viteză pe mai multe trasee montane din întreaga lume, inclusiv în Kilimanjaro, cel mai înalt vârf din Africa. În prezent pregăteşte un proiect pe termen lung care combină schi‑alpinismul şi alergarea şi care va include atingerea unor recorduri de viteză pe cele mai înalte vârfuri din lume, printre care Aconcagua, Denali şi Everest. În 2014, în urma votului a mai bine de 75 de mii de cititori ai revistei National Geographic, a fost desemnat People’s Choice Adventurer of the Year.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO