• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Ziarul de Duminică

Un puşti (poate prea) simpatic/ de Lucian Vasilescu

Un puşti (poate prea) simpatic/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

14.08.2015, 00:08 401

În primăvara anului 1992 veneam de la mănăstirea Cheia, unde petrecusem Paştele şi, ajuns la Bucureşti, am găsit centrul oraşului pur şi simplu blocat. Cum vreme de o săptămână nu avusesem nici radio, nici televizor, nici nu citisem presa (de internet nu putea fi vorba la timpul respectiv), habar n-aveam de ce ieşise tot oraşul (chiar aşa părea) în stradă. Mi s-a spus că lumea ieşise să-l întâmpine pe Regele Mihai, căruia i se permisese, în sfârşit, să facă prima vizită în ţară. M-am strecurat cu greu până în fosta Piaţă a Teatrului Naţional ca să-l văd şi eu pe Rege salutând mulţimea dintr-un balcon al Hotelului Continental. Iar alături de Rege am văzut un puşti simpatic, care făcea şi el cu mâna celor care veniseră să-i întâmpine bunicul (foto).

Peste timp, prin decizia Regelui, puştiul a devenit Principele Nicolae al României şi a căpătat un loc în Linia de Succesiune a Coroanei României.

Cu câteva zile în urmă, tot prin decizia Regelui, Principele Nicolae a redevenit Nicolae. De ce? – m-am întrebat. Am căutat răspunsul în decizia Majestăţii Sale Regele Mihai I, decizie făcută publică pe site-ul Familiei Regale (http://www.familiaregala.ro/).

Citez de acolo: „Retrag nepotului meu Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală. De asemenea, exclud pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României (...)

Iau măsurile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei mele, Margareta. Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi (...)”

Prin urmare, Regele a găsit de cuviinţă că Nicolae, fostul Principe, nu este o persoană modestă, nu este bine cumpănită, nu are principii morale, nici respect pentru ceilalţi.  

La cât de „dibace” a devenit presa de scandal de astăzi, tare mă mai mir că aceste defecte ale fostului Principe (invocate de Rege) n-ar fi ajuns (bogat ilustrate de paparazzi) în paginile tabloidelor, care se hrănesc tocmai cu aroganţele, excesele, gesturile şi atitudinile iresponsabile, a (sau) i-moralitatea, lipsa de respect faţă de semeni a persoanelor publice.

Eu credeam că trăim într-o ţară şi sub nişte vremuri când presa de scandal e prima care află şi dezvăluie devierile de comportament ale oricărei persoane cu expunere publică. Probabil că m-am înşelat. Sau cine ştie, poate nu...

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931