Ziarul de Duminică

Un roman inedit de Ioan Petru Culianu/ de Stelian Ţurlea

Un roman inedit de Ioan Petru Culianu/ de Stelian Ţurlea
10.03.2011, 23:26 78

DanielCristea-Enache

Lyrica Magna

Eseu despre poezia lui NichitaStănescu

Editura Curtea veche

Prefaţă de Alex. Ştefănescu, care scrie: "Este un gest frumos şiun act de curaj intelectual să fi avut numai 9 ani la moartea luiNichita Stănescu şi să scrii azi, la 36, o carte despre poezia lui.Un gest frumos pentru că înseamnă o asumare a trecutului, o situareîntr-un raport de continuitate cu literatura dinainte; şi un act decuraj intelectual pentru că, în absenţa lui Nichita Stănescu, caresemăna, cum s-a spus pe bună dreptate, cu un zeu nordic,fascinându-i pe iubitorii de poezie, opera lui trebuie judecată,acum, exclusiv ca text."

Iubire13

Editura ART

O antologie bilingvă româno-engleză,volum coorodnat de Marius Chivu, cu serie de diapozitive Love Storyde Ion Dumitriu. Volumul cuprinde 13 iubiri de buzunar, 13povestiri semnate de Cornel Mimi Brănescu (Tabloul), GianinaCărbunariu (Calling... Love), Marius Chivu (Idilă pentru mersul cuspatele), Andrei Codrescu (Cum iubesc morţii), Radu Cosaşu (Orugă), Matei Florian (Căile Domnului), Hanno Hoffer (La Violeta),Radu Paraschivescu (Piano cu pianul), Răzvan Petrescu (Referat),Simona Popescu (Dragă Haripluto), Ana Maria Sandu (Trailer), Alex.Leo Şerban (Cinema), Cătălin Ştefănescu (StimatăDoamnă).

Ioan Petru Culianu

Tozgrec

Editura Polirom

Ediţie îngrijită şi traduceri de Tereza Culianu-Petrescu. Acestroman inedit se alătură celorlalte scrieri de ficţiune ale lui IoanPetru Culianu publicate postum. Lucrarea e amplă şi nu a fostdefinitivată, păstrându-se în mai multe caiete, în limbile românăşi franceză. A fost redactată la începutul anilor 80, când autorulera profesor la Universitatea din Groningen. În prezenta ediţie seaflă cele patru versiuni, în ordine cronologică - Grădinile luiTozgrec, Sid şi Mekor, Păianjenul Hermion, Tozgrec. Eroul este ofigură legendară de magician. Romanul are ca fundal Odessaînceputului de secol XX, Amsterdamul, Elveţia, La Maja dinCalifornia şi oraşul imaginar Lombrosa.

Roderick Gordon, BrainWilliams

Tunele 4

Mai aproape

Editura Corint junior

Traducere de Sorin Petrescu şi AdrianDeliu. Cei doi autori britanici, deveniţi celebri cu această serie,revin pe piaţa românească cu volumul al patrulea şi cu aventurafascinantă a tânărului Will Burrows, care şi-a găsit tatăl, dar n-ascăpat deloc de primejdii. Cititorii obişnuiţi din celelalte volumecu apariţii şi dispariţii surprinzătoare, cu morţi care reînviedupă câteva capitole vor avea, de astă dată, o altfel de lectură.Dar nu mai puţin palpitantă.

William Faulkner

Recviem pentru ocălugăriţă

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Mircea Ivănescu. Cartea este înparte roman, în parte teatru şi continuă romanul celebru Sanctuarşi a fost publicat la doi ani după ce William Faulknera primit Premiul Nobel pentru literatură(1949). În casa familiei lui Gowan Stevens se produce o crimă, ofetiţă de doar şase luni este asasinată de guvernanta de culoarecare e convinsă de un avocat să ceară clemenţă în noaptea dinainteaexecuţiei. "Trecutul încă nu s-a sfârşit, de fapt încă nu adevenit trecut", scrie Faulkner. Piesa a fost pusă în scenă deAlbert Camus în 1956.

Ovidiu Genaru

Patimile după Bacovia

Editura Vinea

Volumul a apărut în colecţia Ediţii Definitive a editurii Vineaşi se deschide cu o prefaţă semnată de George Bălăiţă. După cumsingur mărturiseşte, Ovidiu Genaru locuieşte într-un apartament debloc împreună cu soţia, Cristina, pisoiul Zoro şi căţeluşa Zelda.Blocul ar fi fost unul obişnuit dacă n-ar fi construit pe loculunde se afla, la Bacău, casa părintească a lui George Bacovia."Patimile..." sunt o antologie de autor (poezie), despre careOvidiu Genaru mărturiseşte: "Dorinţa mea secretă este caPatimile... să fie citită ca o singură carte; cu aromele, cuambiguităţile esopice, cu spaimele şi miazmele epocii în care aufost scrise părţile. Ştiu că exegezei critice i-a fost cuneputinţă, din varii motive ideologice, să le releve atunci;eliberată de conformismele şi dogmele vremii, are prilejul acum sărecitească Patimile..."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO