Ziarul de Duminică

Un roman obsedant/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

12.05.2016, 23:59 72

Richard Flanagan – Să baţi din palme cu o singură mână, Editura Litera. Traducere din limba engleză şi note de Petru Iamandi.

Cartea este al doilea roman publicat de tasmanianul Richard Flanagan, în 1997, pentru care a fost recompensat cu Victorian Premier's Literary Award, Vance Palmer Prize for Fiction, 1998 şi Booksellers Choice Award, 1998.

Într-o noapte geroasă din 1954, o femeie coboară treptele barăcii unde spera să înceapă o nouă viaţă şi dispare în iarna australiană, lăsând în memoria Sonjei, fiica ei de trei ani, doar ecoul unui cântec de leagăn. Treizeci şi cinci de ani mai târziu, Sonja se întoarce în locurile copilăriei, vrând să înţeleagă motivele acestui abandon. Îşi întâlneşte tatăl, a cărui cumplită furie a alungat-o de acasă, şi trebuie să înfrunte demonii trecutului ce i-a bântuit părinţii: ororile ocupaţiei naziste din Slovenia, ţara ei de origine.

Romanul a fost foarte bine primit de critică. „De la începutul de o stranie frumuseţe la finalul impresionant, iată o poveste sfâşietoare, ţesută cu măiestrie.” –  

Literary Review. „Flanagan insuflă acestei poveşti australiene o sensibilitate est-europeană à la Milan Kundera... Să baţi din palme cu o singură mână este un roman menit să devină clasic.” –  Sunday Herald Sun. „Obsedant şi de neuitat.” – The Canberra Times

De fapt, Richard Flanagan a scris întâi un scenariu de film cu acest subiect şi, pentru că n-a găsit finanţare, l-a transformat în roman. Succesul acestuia i-a atras, un an mai târziu, finanţarea aşteptată pentru un film. Acum însă Flanagan n-a găsit regizor, aşa că 1998 a apărut „Aplauze cu o singură mână/ The Sound of One Hand  Clapping”, scris şi regizat de el însuşi. Jucau: Kerry Fox, Kristof Kaczmarek, Rosie Flanagan şi Arabella Wain – între alţii. Filmul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de la Berlin, dar n-a obţinut niciun premiu.

Filmul urmează îndeaproape romanul, cu destinele Sonjei Buloh şi al tatălui ei, Bojan, un imigrant sloven de după al doilea război mondial, care lucrează la construirea unei uriaşe hidrocentrale în Tasmania şi care, beţiv fiind, îşi iroseşte viaţa, e părăsit de nevastă, apoi şi de copila care ajunge să înţeleagă realităţile. Un film despre discriminare, abuzuri, lipsă de comunicare, violenţă şi iubire. „Ca să ai  un viitor, trebuie să uiţi trecutul.” Personajele lui Flanagan nu-l pot uita. Unul dintre criticii filmului, Paul Fischer, scria: „The Sound of One Hand Clapping are  idei admirabile, dar idei lipsite de impact emoţional care să le convertească într-un film puternic.”

De ce va fi ales Richard Flanagan un asemenea subiect? Criticii au atras atenţia că e căsătorit cu o slovenă şi faptul spune totul.

Filmul n-a ajuns şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO