Ziarul de Duminică

Un Safari al roboţilor la Londra/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

28.11.2013, 23:42 47

Recunoaştere internaţională

Universitatea din Bucureşti, prin Seria Joyce Lexicography, iniţiată în anul 2010 de Contemporary Literature Press, numărând acum 54 de Lexicoane Finnegans Wake (http://editura.mttlc.ro/Joyce%20Lexicography.html) editate de C. George Sandulescu şi redactate de Lidia Vianu, a fost inclusă în lista de publicaţii a celei mai prestigioase organizaţii academice internaţionale care se ocupă de cercetarea operei lui James Joyce: „International James Joyce Foundation” (foto 1).

 

Roboţi din România la Muzeul de Ştiinţă din Londra

ICR Londra participă, împreună cu alţi membri EUNIC Londra, la organizarea celei de-a doua ediţii a expoziţiei Robot Safari, în parteneriat cu Muzeul de Ştiinţă din Londra, care va fi deschisă pentru public în perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2013 şi cuprinde 13 roboţi din 7 ţări europene (foto 2, 3).

Participarea românească, o premieră la o expoziţie de la Muzeul de Ştiinţă, unul dintre cele mai vizitate şi apreciate muzee londoneze, ne oferă ocazia de a promova cercetarea românească în mediul britanic şi de a etala câteva dintre proiectele ştiinţifice româneşti. Vizibilitatea pe care România o va avea în cadrul acestei expoziţii este intensificată şi de unicitatea şi inovaţia proiectelor româneşti prezentate: doi roboţi acvatici, plus un robot uşor de adaptat pentru floră şi faună.

Expoziţia Robot Safari îşi propune să aducă vizitatorii Muzeului de Ştiinţă în contact cu cele mai recente proiecte dezvoltate în domeniul biomimeticii europene. De asemenea, expoziţia face parte dintr-un proiect extins intitulat Eurobotics Week, în care cercetătorii au posibilitatea să interacţioneze şi să dezbată progresele în domeniu şi implicaţiile tehnologice şi etice ale roboticii în viaţa de zi cu zi.

Proiectele româneşti prezentate în expoziţie sunt robotul Dodecarob, realizat de prof Viorel Gheorghe de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, robotul meduză Jellyfish, realizat de ing Theodor Milian, preşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Inginerilor cu Activitate Tehnico-Ştiinţifică X-Projects şi robotul peşte Piranha, realizat de acelaşi cercetător.

Precedenta ediţie a reunit peste 20 de proiecte din domeniul roboticii, care au fost expuse timp de o săptămână şi au fost vizitate de peste 8.000 de persoane. Prima ediţie a expoziţiei a fost foarte bine mediatizată în presa britanică, la Londra existând un mare interes pentru proiectele şi evenimentele de natură ştiinţifică.

 

„Icoana din fereastră” la Budapesta

Miercuri, 4 decembrie 2013, cu începere de la ora 18.00,  Institutul Cultural Român Budapesta organizează în sălile de expoziţie din str. Izsó nr. 5 vernisajul expoziţiei „Icoana din fereastră”, realizată de Grupul de Artă Religioasă „Deisis” din Târgu-Mureş.
Plecând de la sugestiile de simbolistică teologică, „icoana – fereastră între cer şi pământ”, Grupul de Artă Religioasă „Deisis” a valorificat în sens real ferestrele caselor, pentru a configura în compoziţii tematice coerente icoane.
Constituirea Grupului de artă religioasă, „Deisis” la Târgu-Mureş  a marcat o cotitură decisivă în promovarea valorilor artei bisericeşti. În proiectele lor, artiştii au reunit şi au valorificat tradiţia iconografică în forme de exprimare tematică sau compoziţională, fără ruperea de canon sau de rigorile picturii de icoane.
Marcel Naste a venit cu notele sale personale, atât în încercările de interpretare a formelor iconografice bizantine, cât şi în ciclul de „Prapuri” - o valorificare inspirată a semnului crucii ca purtător de biruinţă. Pe de altă parte, Klára Balázs a descoperit energii creatoare dincolo de profesiunea ei, remarcându-se în pictura de icoane pe sticlă prin acurateţe cromatică şi inventivitate compoziţională, pe spaţii mari, dar păstrând rafinamentul în detalii.
Pornind de la succesul expoziţiei de icoane  „Schimbarea la faţă - tradiţie şi modernitate”, organizată la Biblioteca Naţională din Bucureşti în 2012, ICR Budapesta i-a invitat pe  reprezentanţii Grupului de Artă Religioasă „Deisis”: Marcel Naste şi Klára Balázs să expună   o selecţie de 40 de lucrări (icoane pe sticlă, prapuri) la sediul ICR Budapesta, în perioada 04.12.2013 -30.12.2013. Curatorul expoziţiei este Nicolae Băciuţ.

 

Expoziţia de pictură – Noir

DanaArtGallery şi Galeria Odeon vă invită să vizitaţi expoziţia Noir a artistei Daniela Zbarcea, care va fi expusă în spaţiul Galeriei Odeon (foaierul Sălii Studio), în perioada 1 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014 (foto 4).

Vernisajul va avea loc marţi, 3 decembrie 2013, ora 18:30.

Muzica live: Valentin Luca

Prezintă: Ana Maria Măciucă

„Lucrările din expoziţia Noir ne introduc în intimitatea universului plastic al artistei. Pentru că arta Danielei Zbarcea este o artă a marilor nelinişti spirituale. O artă a meditaţiei dominată de un nobil optimism al creaţiei. O artă străină imobilismului, creată într-un climat de efervescenţă, specific vocaţiei artistice. Fiecare nouă expoziţie a Danielei Zbarcea a consemnat o etapă caracteristică unei pasionate strădanii de autodefinire, o emulaţie faţă de sine însăşi. Mai exact spus, de precizare şi nuanţare a atributelor unei personalităţi care de la început  s-a afirmat distinctă, cutezătoare, mereu surprinzătoare. Daniela Zbarcea este o coloristă subtilă. Culoarea este pentru ea nu numai o funcţie a spaţiului – delimitând volume  – ci şi o funcţie a spiritului, sugerând pe un amplu registru multiplele valenţe ale aventurii spiritului. Culoarea este construită cu o abilă certitudine, dar aşezată cu o seducătoare spontaneitate şi emoţionant relevantă. Picturile sale sunt tentante nu numai prin decorativismul lor, ci şi prin densa lor substanţă filozofică. Picturile sale sunt eseuri despre viaţă, consemnându-i tumultosul parcurs pe care se înscrie existenţa între răsăritul şi amurgul său.” - Ana Maria Măciucă, critic de artă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO