Ziarul de Duminică

Un science-fiction plin de suspans/ de Stelian Ţurlea

Un science-fiction plin de suspans/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.12.2013, 23:58 57

Supravieţuirea este doar începutul...

Una dintre cele mai bune cărţi care îmbină science-fiction cu o viziune fantasy asupra viitorului a apărut în această vară la Editura Trei – este vorba de romanul Lissei Price „Starters”*). Este o carte cu care autoarea a debutat, dar a şi fost distinsă cu multe premii, deţinând un record de vânzări peste tot în lume. Cartea a fost publicată în peste 30 de ţări. Autoarea lucrează în prezent la continuarea romanului. Următorul volum, „Enders”, va apărea la începutul anului viitor.

Spun editorii: „Acţiunea cărţii se petrece într-un Los Angeles al viitorului. Un război biologic a decimat populaţia de vârstă medie. Au supravieţuit doar cei care apucaseră să fie vaccinaţi: tinerii şi bătrânii. Callie, în vârstă de şaisprezece ani, descoperă Banca de Corpuri unde adolescenţii îşi închiriază trupurile adulţilor înstăriţi ce îşi permit luxul de a redeveni tineri. Dar neurochipul ei funcţionează greşit, iar Callie ajunge să afle lucruri pe care nu trebuia să le ştie şi ia cunoştinţă de planul diabolic al Băncii de Corpuri...”

Astfel, se declanşează un carusel de întâmplări care transformă romanul aproape într-un thriller, dar şi un basm modern, cu răsturnări de situaţie şi, fireşte, happy end, totul urmărit cu sufletul la gură. Într-un final, când Banca de Corpuri este descoperită şi anihilată, bunicii vin să-şi recupereze nepoţii, dar şi să-i vadă pe donorii minori nerevendicaţi dispărând în ceaţă, de teama de a nu fi introduşi în cine ştie ce alt program diabolic. Imaginaţia autoarei este debordantă, personajele – credibile, tensiunea – perfect dozată şi, fapt remarcabil, toate sugestiile despre cum ar putea arăta viitorul după ce omenirea îşi va fi distrus, din neglijenţă şi nepăsare, mediul, sunt credibile. Mai mult, îţi doreşti să afli ce se va fi petrecut după finalul acestui roman care oferă nenumărate posibilităţi de continuare. Deocamdată, să le aşteptăm. Poate la anul, pe vremea aceasta sau puţin mai târziu, vom şti deja.

 

*) Lissa Price – Starters, Editura Trei, colecţia Young. Traducere din engleză de Mihai-Dan Pavelescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO