• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Ziarul de Duminică

Un thriller politic remarcabil/ de Stelian Ţurlea

Un thriller politic remarcabil/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

18.02.2016, 23:54 242

Lumea de azi, cu ameninţările ei complexe şi întrepătrunderile globale, e cu certitudine mult mai complicată decât lumea din urmă cu câteva decenii, în timpul Războiului Rece, când taberele politice erau bine delimitate, existau doar două superputeri care se înfruntau respectând anumite reguli, ca să evite distrugerea reciprocă, iar celelalte ţări se aliniau de o parte ori de alta, fără să spargă plutonul. Cel puţin aşa îşi amintesc cei din generaţia mea. Azi însă...

Cititorii pasionaţi de thrillere politice au acum pe piaţă unul absolut remarcabil, în care vor găsi toate sfidările lumii anilor 2000, cu avantajele tehnologice, sfidările şi nesiguranţa de zi cu zi – ameninţări cu războaie, terorism, lideri slabi, vendete politice, crime misterioase ori mai puţin misterioase etc, etc. „Ţintă marcată” e un roman copleşitor, extrem de stufos, aproape obositor, însă convingător, cu zeci de personaje bine conturate, din toate taberele, toate colţurile lumii, toate naţiile. Acţiunea se desfăşoară când în America, când în Egipt, în Golf, în Pakistan, în Uzbekistan, la Berlin, la Tallin, la Moscova. Foarte pe scurt – şi foarte departe de a epuiza mulţimea de fire ale romanului – este vorba de lupta antiteroristă, în care sunt atrase toate ţările mari, din est şi din vest, pentru a captura indivizi fără raţiune, capabili de orice pentru a-şi vedea împlinit visul de a stăpâni omenirea şi a instaura un califat islamic, inclusiv declanşarea unui război nuclear, în vederea căruia fură bombe atomice. Ca în orice roman de acest fel, o mare parte dintre personaje aparţin unor forţe speciale bine antrenate, cu capacităţi aproape supraomeneşti, de ambele părţi ale baricadei. Credibile însă, în orice caz credibile cititorilor acestui gen. Aproape fără dubiu, „Ţintă marcată” e încununarea genului,  greu de crezut că se poate curând scrie o carte mai palpitantă.  

O carte greu de rezumat – ne-ar fi necesare câteva rubrici, n-o vom face, mai cu seamă ţinând cont de genul ei. Dar trebuie să precizăm că eroul este fiul celebrului Jack Ryan. Fanii genului şi-l amintesc din „Vânătoarea lui Octombrie Roşu”, 1984,  admirabil roman transformat într-un film de mare succes, în care fostul ofiţer marines ajuns analist CIA lupta, ca şi acum, împotriva terorismului. Mai apoi Ryan ajunge preşedinte şi reapare în alte două romane ale lui Tom Clancy, iar în cel de faţă (în care este pe cale să obţină a doua oară preşedinţia), alături de fiul său, Jack Ryan Jr.

 

*) Tom Clancy cu Mark Greaney – Ţintă marcată. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Bogdan Nicolae Marchidanu

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290